eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: X/The Fact Finder

Hihetetlen szemszögből nézheti végig, ahogy a fegyveresek elfoglalják a teherhajót - videó

Az Irán által támogatott jemeni húszi fegyveresek vasárnap elfoglalták a Vörös-tengeren a brit tulajdonú, japán üzemeltetésű Galaxy Leader teherhajót. A támadók megdöbbentő videót tettek közzé, belülről nézhetjük végig, ahogy átveszik a hajó irányítását.

Az Infostart is beszámolt róla, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók vasárnap elfoglalták a Vörös-tengeren a Galaxy Leader teherhajót. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a hajó Törökországból Indiába tartott. Az esetet „rendkívül súlyos, globális következményekkel járó” incidensnek minősítették. Izraeli értesülések szerint a hajó legénysége többnemzetiségű, izraeliek azonban nem voltak a fedélzetén.

Az AP ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nyilvános adatbázisok szerint a hajó tulajdonosa a Ray Car Carriers brit cég, amelyet Abraham "Rami" Ungar alapított, aki Izrael egyik leggazdagabb üzletembere. Egy Ungarhoz köthető hajó 2021-ben felrobbant az Ománi-öbölben. Izrael akkor és most is Iránt tette felelőssé az incidensért - írja a HVG.

Az OSINTtechnical igen látványos videót tett közzé X oldalán az akcióról, amiben szinte videojáték-szerűen, az egyik támadóra rögzített kamerán keresztül nézhetjük végig, ahogy a húszi csapat átveszi a hajó irányítását:

Az eset aggodalommal töltötte el a kereskedőket és a piaci szereplőket, ugyanis ha a közel-keleti konfliktus tovább terjed, megzavarhatja az üzemanyag-áramlást a régióban. A történtek után a következő havi gázár 5,3 százalékos pluszban van a holland gáztőzsdén, az eddigi napon belüli csúcs a 48,2 eurós szinten volt, ami 7 százalékkal van magasabban a pénteki 44,8 eurós csúcshoz viszonyítva.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×