eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Pedro Sánchez spanyol kormányfő sajtóértekezletet tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülése után 2023. október 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Eldőlt: Pedro Sánchez lesz a spanyol miniszterelnök, Palesztinát kíván és amnesztiát ad

A spanyol parlament újraválasztotta miniszterelnökké Pedro Sánchezt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát.

A spanyol parlamentben a miniszterelnök-választás egy kétnapos ülésen zajlott le. A törvényhozás alsóházának épülete körül már napokkal korábban biztonsági kordont vont a rendőrség és korlátozta az átmenő forgalmat, hogy távol tartsa a katalán amnesztiatörvény ellen csaknem két hete tüntetők tömegét.

A jelöltet a 350 fős törvényhozásban 179 képviselő támogatta, 171-en ellene szavaztak.

Megválasztásához abszolút többségre, legalább 176 voksra volt szüksége, ezért nemrég - a katalán amnesztiáról szóló törvényjavaslatnak köszönhetően - megegyeztett a spanyol parlament katalán függetlenségi pártjaival is, ami nagy felháborodást keltett politikai ellenfelei körében. (Emellett a PSOE még október végén koalíciós megállapodást kötött a több baloldali pártot tömörítő Sumar formációval.)

"Sánchez úr nem megkapta a támogatást, csekkekkel vásárolta meg, amit mindannyian fizetünk"

- jelentette ki szerdán a legnagyobb ellenzéki párt, a Néppárt elnöke. Alberto Núnez Feijóo hangsúlyozta: Pedro Sánchez mögött nincs többség, mert nem nyert választást, így nem a választók szavazták meg miniszterelnöknek.

"Spanyolország nevében, Spanyolország érdekében, a spanyolok közötti egyetértésért amnesztiát adunk a katalán függetlenségi folyamat során vádemelés alá vont személyeknek. Ez egy olyan intézkedés, amelyet a katalán társadalom jelentős része kért, és amelyet politikai képviselőinek 80 százaléka, valamint az ülésteremben jelenlévő erők többsége jóváhagyott" - indokolt miniszterelnök-jelölti programbeszédében Pedro Sánchez.

Pedro Sánchez újbóli kormányfővé választása esetére elkötelezte magát Palesztina elismerése mellett önálló államként,

amelyet a palesztin nép által jogosan követelt igénynek és a fennálló konfliktus megoldásának nevezett. Mindazonáltal egyrészt azonnali tűzszünetre szólította fel Izraelt, elítélve a "palesztinok válogatás nélküli gyilkolását" Gázában és Ciszjordániában, másrészt kifejezte, hogy Spanyolország "Izraellel van" az október 7-én elszenvedett terrortámadás elutasításában és megválaszolásában.

Programjának elemeit ismertetve szerdán kiemelte: a haladás útját kínálja, és egyetlen célja a spanyolok életének javítása, előmozdítva az európai értékeket és a pluralitásról folytatott párbeszédet. Tervezett intézkedésként bejelentette a többi közt az élelmiszerek jelenleg érvényes kedvezményes általános forgalmi adójának fenntartását a következő fél évben, ingyenes tömegközlekedés biztosítását a kis-, és fiatalkorúak számára, valamint a munkanélkülieknek, továbbá

a munkaidő csökkentését heti 37,5 órára.

Pedro Sánchezt október elején kérte fel a posztra IV. Fülöp király, miután a júliusi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke nem kapta meg a törvényhozás támogatását.

Beiktatásához esküt kell tennie az alkotmányra VI. Fülöp király jelenlétében, majd várhatóan megnevezi kormányának tagjait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×