eur:
392.76
usd:
363.25
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
KHAN YUNIS, GAZA - OCTOBER 25: People search through buildings that were destroyed during Israeli air raids in the southern Gaza Strip on October 25, 2023 in Khan Yunis, Gaza. Two weeks after a deadly Hamas attack in southern Israel that sparked a retaliatory siege of Gaza, in which thousands have died and hundreds of thousands have been displaced, aid trucks have started entering the Palestinian territory via Egypt carrying food, water and medicines. The UN agency UNRWA, or the Relief and Works Agency for Palestine Refugees, says the initial aid is a drop in the ocean of what is needed. (Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images)
Nyitókép: Ahmad Hasaballah

Francia repülő és a haditengerészet egy hajója érkezik - percről percre a közel-keleti konfliktus

A háború hírei.

2023.10.25. 21:37

Benjamin Netanjahu a készülő szárazföldi műveletről beszélt

Izrael szárazföldi műveletre készül a Gázai övezetben - jelentette be szerda este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az izraeli televízióban közvetített beszédében.

2023.10.25. 21:12

Francia repülő és a haditengerészet egy hajója érkezik

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök szerdán arra figyelmeztett, hogy még több civil áldozat lesz, ha az izraeli hadsereg szárazföldi akciót indít és bevonul a Gázai övezetbe. "Fontos arra törekedni, hogy elejét vegyük a szárazföldi katonai műveletnek Gázában. A hadsereg bevonulása nagyon sok civil áldozattal járhat" - jelentette ki Szíszi az Emmanuel Macron francia elnökkel közösen tartott kairói sajtókonferencián.

A két ország vezetője arról tárgyalt, hogy csökkenteni kell a Gázai övezetben kialakult feszültséget, le kell csillapítani a Hamász és Izrael közötti harcokat, több segélyt kell bejuttatni az övezetbe és meg kell akadályozni a konfliktus kiszélesedését

"Fontos lehetőséget és időt biztosítani annak érdekében, hogy minél több túszt és foglyot engedjenek el a konfliktus enyhítése érdekében" - mondta Szíszi. Az egyiptomi elnök szerint országa "nagyon pozitív" szerepet játszik a gázai harcok lecsillapítása érdekében.

Szíszi arról is beszélt, hogy egyetértettek Macronnal abban, hogy "nagyon veszélyes" lenne, ha a gázaiakat tömegesen kényszerítenék az övezet elhagyására a Sínai-félsziget, Egyiptom irányába.

Emmanuel Macron arról beszélt, hogy nem szabad akadályozni a segélyek bejuttatását a Gázai övezetbe. Kiemelte, hogy a francia haditengerészet egyik hajója a térségbe érkezik, hogy segítsen a gázai egészségügyi intézményeknek, valamint egy repülőgép segélyt fog szállítani Egyiptomon keresztül. (MTI)

2023.10.25. 20:49

Izrael nem engedi be az ENSZ képviselőit a főtitkár szavai miatt

Izrael nem ad vízumokat ENSZ-illetékeseknek, miután Antonio Guterres egy megjegyzését úgy értelmezték, hogy megérti az 1400 izraelit lemészárló Hamász indítékait. Közben az arab világban egyre nagyobb a harag Izrael európai és amerikai szövetségeseivel szemben.

2023.10.25. 19:52

Eddig 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón fontosnak nevezte, hogy tegyenek meg mindent a túszok kiszabadítása érdekében. Hozzáfűzte: Magyarország sokat tett a veszélyben élő magyar állampolgárok kiszabadításáért. Jelezte ugyanakkor, hogy 15 magyar továbbra is Gázában tartózkodik. "Veszélyben, de mindannyian épségben vannak" - hangsúlyozta, megjegyezve: velük folyamatos a kapcsolattartás.

Négy családról van szó, tíz kiskorú gyermekkel.

A legfiatalabb gyermek négy hónapos - mondta, hozzáfűzve: a kormány mindent megtesz a kint rekedt magyarok mielőbbi hazatérése érdekében.

2023.10.25. 19:26

Jelentés: a Gázai övezetben 16 éve tart a visszafejlődés

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint Gázának több milliárd dollárnyi nemzetközi gazdasági segélyre van szüksége, hogy kompenzálja a gazdaságát évek óta sújtó korlátozásokat.

2023.10.25. 18:01

Jordán király: nagyobb térségre is kiterjedhet a konfliktus

Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat - figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával. A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk Izraelre annak érdekében, hogy véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján - olvasható a közleményben.

A nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli-palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, és a két állam békében és biztonságban él egymás mellett. A két állam létrehozásáról a két félnek egymással kell megállapodnia, de az erre irányuló, amerikai közvetítéssel folyó tárgyalások évek óta holtpontra jutottak, és az erőszak csak súlyosbodott.

Izraelben Macron a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélyeire is felhívta a figyelmet és azt is elmondta, hogy a Hamász ellen folytatott küzdelemnek "könyörtelennek, de nem szabálytalannak" kell lennie, a nemzetközi humanitárius jog előírásaira figyelmeztetve. (MTI)

2023.10.25. 17:10

Izrael most először használta élesben high-tech fegyverét - videó

Az izraeli hadsereg GPS- és lézervezérelt lövedéket lőtt egy Hamász állásra, először szerepelt harctéren az Iron Sting.

2023.10.25. 16:30

Gázai konfliktus: gyors áttörés jöhet a túszok elengedésében

Katar szerint némi előrelépés mutatkozik azokon a tárgyalásokon, amelyeket a Hamász palesztin iszlamista szervezet által túszul ejtettek elengedése érdekében folytatnak.

2023.10.25. 16:07

Az Arab Liga főtitkára védelmébe vette az ENSZ főtitkárát

Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára védelmébe vette szerdán António Guterres ENSZ-főtitkárt a Gázai övezetben dúló háborúval kapcsolatos kijelentései miatt. Az egyiptomi diplomata Izrael Guterresnek címzett bírálatát "terrorizálásra irányuló nyilvánvaló kísérletnek", valamint politikai és erkölcsi zsarolásnak minősítette. Geit az Arab Liga közleménye szerint olyan szégyenteljes támadásról beszélt, amely "az igazságot kimondó hangok elhallgattatását célozza". Az Arab Liga főtitkára egyben Guterres támogatására szólított fel.

Az ENSZ főtitkára élesen bírálta kedden Izrael Gázai övezettel szembeni válaszcsapásait és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértéséről beszélt. Mindazonáltal elítélte a radikális iszlamista Hamász október 7-i összehangolt terrortámadását Izrael ellen, de hozzátette, hogy az "nem légüres térben történt", és ezzel összefüggésben palesztin térségek izraeli megszállására hivatkozott.

Izrael ENSZ-nagykövete szerint a portugál politikus a terrorizmust és a gyilkosságot mentegette, és még kedd este lemondásra szólította fel emiatt Guterrest. (MTI)

2023.10.25. 15:57

A Wizz Air több mint heti 270 izraeli járatát törölte októberben

Magyarországról ez heti 14 járatot érintett az október 7-i bejelentés óta. A Wizz Air jelenleg november 15-ig törölte izraeli járatait, de folyamatosan felülvizsgálja a helyzetet. A légitársaság állandó kapcsolatban van az izraeli, a magyar és nemzetközi hatóságokkal, nyomon követi az izraeli eseményeket.

Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője szerdán elmondta, jelentős számú utast érint a WizzAir tel-avivi járatainak szüneteltetése. A téli menetrend szerint Debrecenből heti háromszor indult járat 180-180 emberrel, a járatok eddig szinte mindig teltházasok voltak.

Novemberben bizonyosan nem indulnak repülőjáratok Debrecenből Tel-Avivba,

de a repülőtér és a légitársaság reményei szerint akár már decemberben helyreállhat a menetrendszerű közlekedés a két város között - mondta Király Tamás. (MTI)

2023.10.25. 13:26

Több mint 6500 palesztin áldozatról beszél a Hamász

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint a két hete tartó bombázásoknak már 6546 palesztin halálos áldozata van, közül 2704 gyerek. A sebesültek száma meghaladta a 17 ezret. (Sky News)

2023.10.25. 13:07

Az Izraellel szembeni ellenállásról tárgyalt a Hezbollah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád vezetősége

A Hezbollah libanoni sííta fegyveres szervezet vezetője szerdán egyeztetést folytatott a palesztin Hamász és Iszlám Dzsihád szélsőséges szervezetek vezetőivel - derül ki a Hezbollah bejrúti bejelentéséből. A találkozón Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője, Száleh er-Arúri, a Hamász helyettes vezetője és Ziád an-Nahalah, az Iszlám Dzsihád vezetője vett részt - áll a közleményben, amely nem tért ki a találkozó helyszínére. Megállapodtak az együttműködés folytatásáról, továbbá kiértékelték a gázai helyzettel kapcsolatban kialakult nemzetközi álláspontokat, és kitértek az Izraellel szembeni ellenállás további feladataira is a "brutális agresszió" megállítása és egy "valódi győzelem" elérése érdekében - írta a Hezbollah, amely az iráni támogatású regionális szövetség részeként naponta kerül fegyveres összetűzésbe az izraeli erőkkel a fegyveres konfliktus október 7-i kezdete óta.

2023.10.25. 12:43

Újabb légicsapásokat mért a Hamász állásaira az izraeli hadsere

Az izraeli hadsereg tovább bombázza az ellenséges állásokat a Gázai palesztin övezetben, valamint a szíriai és a libanoni határnál - jelentette ki a katonai szóvivő . A gázai iszlamista szervezetek elleni izraeli katonai fellépés tizenkilencedik napján Daniel Hagari katonai szóvivő arról tájékoztatott, hogy "likvidálták" a Hán-Júnisz térségében állomásozó Hamász-egységek parancsnokát, Taiszír Mubasert, aki korábban a tengeri erőket irányította, s számos terrorakciót vezetett Izrael ellen. Éjjel a Hamász azon egységeit is támadták, melyek megpróbálják megakadályozni a civilek délre menekülését - mondta el Hagari, és ismételten felszólította a Gázavárosban és környékén élő civileket, hogy saját biztonságuk érdekében távozzanak az övezet déli részére, ahol széles körű humanitárius segélyezés vár rájuk. Azt mondta, hogy Egyiptom és az ENSZ élelmet, gyógyszereket, vizet szállít oda, s a harcok végeztével visszatérhetnek otthonukba. (MTI)

2023.10.25. 11:52

Elítélte az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását

Politikai nyilatkozatban ítélte el az Országgyűlés a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzését fejezte ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket. A kormánypárti frakcióvezetők által benyújtott javaslatot 168 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a parlament. A dokumentum leszögezi, hogy

Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll, valamint elismeri Izrael jogát az önvédelemre.

A nyilatkozat felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek Európa biztonságára az ellenőrzés nélkül, nagy számban beengedett tömegek, akik között ott vannak a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai is. Ez a "felelőtlen és elhibázott" migrációs politika egyenes következménye. Az Országgyűlés azt is deklarálta: Magyarország fizikai és jogi határzárral védi határait az illegális bevándorlással szemben, távol tartva a migrációval együtt járó terrorista veszélyt és garantálva a magyar állampolgárok biztonságát, és elvárja, hogy az Európai Unió minden eszközzel támogassa ezt álláspontot. A határozathozatalnál jelen volt Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete. (MTI)

2023.10.25. 11:50

Lemondatnák az ENSZ-főtitkárt, mert a palesztinok elnyomásáról beszélt

Gilad Erdan vérvádnak nevezte a világszervezet vezető diplomatájának azon nyilatkozatát, miszerint az iszlamista Hamász terrorszervezet támadását a palesztinok Izrael általi évtizedes elnyomásának szövegkörnyezetében kell szemlélni.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×