eur:
393.11
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Felszíni berendezések a Baltic Pipe földgázvezetékre kapcsolása miatt kibővített goleniów-i kompresszorállomáson, az északnyugat-lengyelországi város közelében 2022. szeptember 27-én, a Baltic Pipe átadásának napján. A beruházás a lengyel-dán energiabiztonsági együttműködés keretében jött létre, amellyel a norvégiai földgázt a dániai hálózaton kereszül Lengyelországba juttatják a Balti-tenger alatt. Az új vezeték éves kapacitása 10 milliárd köbméter.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Marcin Bielecki

Finn hírszerzés: terrortámadás érhette a gázvezetéket

Finnország szerint nem zárható ki állami szereplő érintettsége a napokban leállított, Finnországot Észtországgal összekötő Balti-tengeri gázvezetéken észlelt szivárgás ügyében.

A finn és az észt üzemeltetők vasárnap szokatlan nyomáscsökkenést észleltek a Balticconnector gázvezetéken, és felmerült a gyanú, hogy szivárgás állhat fenn, és emiatt a vezetéket és egy párhuzamosan futó, sérült telekommunikációs kábelt ideiglenesen lezárták.

Sauli Niinistö finn elnök kedden bejelentette, hogy az eddigi vizsgálat szerint valószínű hogy a gázvezetéken és a telekommunikációs kábelen keletkezett kár külső behatás eredménye. A 77 kilométer hosszú gázvezeték a Balti-tenger alatt 2020 eleje óta köti össze a finnországi Inkoo cseppfolyósítottföldgáz- (LNG-) terminált Paldiski észt kikötővárossal.

"Nem zárható ki állami szereplő érintettsége.

Az előzetes vizsgálat feladata kideríteni, hogy ki áll mögötte.

Részletesebben nem kívánunk nyilatkozni" - mondta Antti Pelttari, a SUPO igazgatója.

A finn hatóságok szerdán közölték, hogy hogy "külső jeleket" találtak a tengerfenéken a sérült vezeték mellett és, hogy felülvizsgálják a baleset idején történt hajóforgalmat a térségben. Egy vezető nyomozó azt is elmondta, hogy jelenleg úgy tűnik hogy a kárt "mechanikus erő" okozta, nem pedig robbanás.

A NATO-tagállamok védelmi miniszterei csütörtökön Brüsszelben tárgyalnak, és a gázvezeték ügyét is megvitatják. A szövetségesek, köztük az Egyesült Államok is, támogatásukról biztosították Finnországot és Észtországot. Tavaly szeptemberben az Oroszországot Németországgal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken történtek robbanások, Svédország és Dánia gazdasági övezetében. Akkor négy helyen észleltek gázszivárgást. A vizsgálatok azt már megállapították, hogy szándékos merénylet történt, de felelőst mind ez idáig nem neveztek meg.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×