eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Afgán férfiak túlélőket keresnek az előző napi földrengés után a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik településén, Zenda Janban 2023. október 8-án. A hivatalos adatok szerint több mint kétezer ember halt meg az előző napi heves földrengésben Afganisztán nyugati részén.
Nyitókép: MTI/AP/Omid Haqjoo

Rengés rengést követ Afganisztánban

Újabb erős földrengés rázta meg szerda reggel Nyugat-Afganisztán egy részét, miután egy korábbi rengés több mint kétezer halálos áldozatot követelt és egész falvakat tett a földdel egyenlővé.

A legutóbbi, 6,3-as erősségű földrengés az amerikai földtani intézet szerint mintegy 28 kilométerre Herát tartomány azonos nevű székhelyétől, és 10 kilométer mélyen volt.

A szombati rengés epicentruma a tartományi székhelytől mintegy 40 kilométerre északnyugatra volt, és azt követő több utórengés is erős volt, köztük egy újabb 6,3-as erősségű.

Tálib tisztviselők szerint több mint kétezren haltak meg Herát-szerte az első rengések után. Később azt mondták, hogy a rengéseknek több ezer halálos áldozata és sebesültje volt, de az áldozatok számát nem pontosították.

A legutóbbi rengés áldozatairól és kárairól a hatóságok nem tudtak azonnal tájékoztatást adni. Kevés ép épület maradt Náib Rafi településen, amelynek korábban mintegy 2500 lakosa volt. Az emberek azt mondták, hogy szinte senki sem maradt életben azokon a férfiakon kívül, akik a rengés idején kint dolgoztak.

A tálibok közlése szerint 20 faluban mintegy kétezer ház semmisült meg. A rengések által sújtott területen mindössze egyetlen, kormány által működtetett kórház van.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×