eur:
392.6
usd:
362.78
bux:
72164.93
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Járőröző lengyel határőrök a fehérorosz határon, Polowce környékén 2021. december 17-én. A Fehéroroszország felől érkező migrációs nyomás miatt a lengyel határőrség támogatására mintegy 12 ezer katonát mozgósítottak. Az év eleje óta csaknem 40 ezer, sok esetben a fehérorosz egyenruhások által támogatott határsértési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Wojtek Jargilo

Mateusz Morawiecki: több ország is fél az uniós diktátumtól

Lengyelország határozottan elutasítja a menekültek elosztását az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező "diktátum" alapján - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Unió állam- és kormányfőinek informális tanácskozásán Granadában.

A kormányfő szerint a tervezet kidolgozása során az unió "összejátszott" Donald Tusk volt lengyel miniszterelnökkel, az Európai Tanács korábbi elnökével.

"Brüsszel Tusk pártjának támogatásával megkezdte a megvalósítani ezt a tervet, vagyis befogadni az illegális bevándorlókat, illetve azoknak az országokra, amelyek nem akarnak illegális bevándorlókat befogadni, drákói intézkedéseket vetnek ki" - fogalmazott Morawiecki.

Mint mondta, több uniós miniszterelnökkel egyeztetett, akik egyetértenek a paktumról alkotott lengyel állásponttal, de "félnek ettől a diktátumtól". "Mi bizonyítottuk, hogy nem félünk" - jegyezte meg.

A miniszterelnök a vétó indokaként elsősorban a biztonsággal kapcsolatos aggályokat emelte ki Franciaországot, Hollandiát említve példaként, ahol "világossá vált, hogy az illegális bevándorlók az okai a biztonság hiányának az utcákon", Svédországban pedig a hadsereget kellett bevetni az erőszakkal szemben.

"Békét, biztonságot és kiszámíthatóságot akarunk" - hangsúlyozta Morawiecki hozzátéve, hogy megvédik a lengyelek biztonsághoz való jogát.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Otthonfelújítási Program: elérhető a kivitelezők és tanácsadók listája

Otthonfelújítási Program: elérhető a kivitelezők és tanácsadók listája

Korábban már írtunk arról, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási Programhoz kapcsolódóan megjelent a támogatott termékek, berendezések listája. Ezúttal arról számolt be az ÉMI, hogy a honlapon már látható a program megvalósításában kivitelezőként, valamint tanácsadóként opcionálisan bevonható eddig regisztrált vállalkozások listája is, amik folyamatosan bővülnek a vállalkozások regisztrációi alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×