eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő Stephan Balliet, a hallei terrortámadás vádlottja a magdeburgi tartományi felsőbíróság tárgyalótermében 2020. december 21-én. A bíróság tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a 28 éves férfit, amiért két embert megölt, többeket megsebesített, amikor megpróbált behatolni a hallei zsinagógába 2019. október 9-én, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr idején.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Megint oltanak Németországban

Elkezdődött a koronavírus-betegség elleni védőoltás őszi kampánya hétfőn Németországban, az oltás felvételét a hatvan éven felülieknek és a veszélyeztetett csoportok tagjainak ajánlják.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter az elsők között adatta be magának az oltást, és a hadsereg (Bundeswehr) berlini kórháza előtt tartott tájékoztatóján minden kortársát erre biztatta. A 60 éves miniszter - aki kutatóorvosként elismert járványügyi szakértő is - hangsúlyozta, hogy a megfertőződés a Covid-19-et okozó új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) továbbra is veszélyes, "nem elhanyagolható apróság", és akár a még mindig kevéssé ismert, ám igen komoly következményekkel járó hosszú Covid-szindrómához is vezethet.

Aláhúzta, hogy az oltás biztosítja a legnagyobb védelmet, és a hosszú Covid kockázatát is csökkenti. A 60 éven felülieknek és az egészségi állapotuk vagy foglalkozásuk révén veszélyeztetett embereknek a Covid-19 elleni oltás mellett az influenza elleni védőoltás beadatása is ajánlott - mondta.

A felső légúti megbetegedések hagyományos őszi-téli szezonja az idén különleges, mert a SARS-CoV-2 megjelenése óta ez az első, amikor nem lassítják a vírusok terjedését állami, országos szintű korlátozások. Ezért

egyelőre nem lehet felmérni, hogy mennyire szabadul el ismét az új koronavírus,

az viszont biztos, hogy ismét "nagyon sok eset lesz, de a felkészültségünk is sokkal jobb" - fűzte hozzá.

Újabb korlátozásokat egyelőre nem is terveznek, mert a világjárvány és az ellene folytatott küzdelem révén igen széles körű immunitás alakult ki a lakosságban - fejtette ki a miniszter.

Mint mondta, a kormány az emberek felelősségteljes magatartására számít, és mindenekelőtt

a maszkviselés szokásának felújítását javasolja.

Maszkot viselni fertőzésveszélyes helyzetekben, például zsúfolt zárt terekben érdemes. A szájat és az orrot eltakaró maszk viselője nemcsak a környezetében lévőket, hanem saját magát is védi a fertőzésektől - mondta Karl Lauterbach.

Az oltási kampányban a vírus XBB.1.5 jelzésű változatára optimalizált oltóanyagokat használják, hétfőtől a Pfizer-Biontech vakcinája érhető el a háziorvosi rendelőkben. Ebből a vakcinából 14 millió adagot rendelt a kormány.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×