eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Csapra verték az első hordót: rekordot hozhat az Oktoberfest

Ráfér a németekre a kikapcsolódás, a gazdasági nehézségek, az infláció okozta áremelkedések rányomták bélyegüket az általános hangulatra is. Kíváló alkalom erre az immár világhírű müncheni sörfesztivál, "hivatalos nevén" az Oktoberfest. A rendezők rekordszámú, jóval több, mint hatmillió látogatót remélnek, nem csak Németországból, hanem külföldről is Népünnepély ide vagy oda, a németek kedvenc itala egyliteres korsónként csaknem 15 euróba, mintegy 5600 forintba kerülhet, mintegy hat százalékkal többe, mint tavaly. Olcsóbb az alkoholmentes sör, ami "betette a lábát" a fesztiválra is.

A müncheni Oktoberfest immár az egész világon híressé vált. 1810. óta évről évre több millió ember látogatja a hatalmas Theresienwiesén (Terézia-rét) tartott eseményt. Háborúk és járványok miatt eddig 26-szor maradt el, így az idei a 188. Oktoberfest a bajor tartományi fővárosban.

1819-ben nyilvánították évente tartandó ünnepélynek, kezdetét pedig később a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre.

Olyannyira, hogy nevével ellentétben alig csúszik át októberre, a mostani például október 3-ig tart. Neve azonban maradt az Oktoberfest, fel sem merült, hogy "átkereszteljék" Septemberfestre.

A fesztivál ugyancsak a hagyományoknak megfelelően pontban déli 12 órakor kezdődött, mégpedig az első hordó sör csapra verésével.

A végrehajtó hagyományosan a müncheni polgármester, ezúttal a szociáldemokrata Dieter Reiter volt, míg az első korsó "kóstolása" a bajor konzervatív kormányfőre, Markus Söderre várt.

Ezután ketten koccintottak, jelezve, hogy a fesztiválon nincs helye a politikának.

Az Oktoberfestre a müncheni sörfőzdék különleges sört is főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Helyi hivatalos adatok szerint a az egyliteres korsóban a sört 12,60 és 14,90 euró között mérik.

Eszerint a látogatóknak átlagosan 6,12 százalékkal kell többet fizetniük a sör literéért, mint tavaly.

Egy évvel ezelőtt a legdrágább sör korsónkénti ára kevéssel haladta meg a 13 eurót.

A vendéglátók az áremelkedést a magas energiaköltségekkel és az inflációval indokolják. Érvelésük szerint a sörfőzés nagyon energiaigényes, az árra ugyanakkor a megnövekedett személyi, illetve egyéb jellegű költségek növekedése is hatással van.

Többet kell fizetni egyebek között a konyhai alkalmazottaknak, a biztonsági szolgálatok embereinek, illetve a sátrakban tevékenykedőknek.

Mindez az ételek árainak növekedésén is érezhető lesz.

Ennek súlyát közvetve jelzi, hogy a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben a vendégek összesen csaknem 435 ezer csirkét, csaknem 66 400 sertés csülköt, 125 ökröt és 30 borjút fogyasztottak. Az elfogyasztott híres német wurstok, azaz kolbászok számát már nem is jelezte a statisztika. Mindezt pedig akkor mintegy 7 millió liter sörrel "öblítették le".

De nem olcsó a sör mellett kikapcsolódást nyújtó hullámvasút vagy épp a körhinta sem.

A hatóságok a biztonságra mintegy 50 videokamerával ügyelnek, és a kivezényelt rendőrök - szám szerint mintegy 600-an - állandóan járőröznek is.

Ezen kívül a vendégek számára felállított negyven sátornak megvan a saját biztonsági szolgálata is. Közreműködnek külföldről érkezett nyomozók is, akik német kollégáikkal együtt mindenekelőtt a zsebtolvajlás ellen veszik fel a harcot.

Az Oktoberfestnek van saját kis kórháza is, és mintegy 450 mentőst teljesít állandó szolgálatot.

Felkészültek arra is, hogy a vendégeknek adott esetben legyen hol kialudniuk a sör okozta "mámort".

Hódít a mentes

A sörgyártók ugyanakkor felismerték azt is, hogy az alkoholmentes változat népszerűségének gyors növekedése egyidejűleg nagy üzleti lehetőséget is jelent.

A söröshordók csapolását és a literes korsók fogyasztását – az infláció okozta rekordárak és a jóval olcsóbb alkoholmentes "rivális" ellenére – az Oktoberfesten aligha fenyegeti veszély.

A világ legnagyobb népünnepélye immár hagyományosan híres találkozóhellyé is vált.

A családok mellett ismerősök gyűlnek össze, köztük neves művészek, valamint politikusok és sportolók is.

Az első hétvégén immár rendszeres vendég a helyiek büszkeségének számító Bayern München labdarúgó csapata.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×