eur:
414.02
usd:
396.53
bux:
78741.84
2024. december 23. hétfő Viktória
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Baj van, durván megdrágulhat a sör

A klímaváltozás hatásai és a forró nyarak nagy károkat okoztak a komlóültetvényeken. Szakértők szerint a gazdáknak más technológiákat kell bevezetniük és alkalmazniuk.

A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben nagyon visszaesett az aromakomlók átlagos terméshozama, ami a sörök ízét, minőségét és árát is befolyásolhatja a közeljövőben – írja a Pénzcentrum a BBC által közölt tanulmányra hivatkozva, amit a Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai készítettek.

A kutatók annak jártak utána, hogy milyen volt a komlótermés az 1971 és 1994 közötti, valamint az 1995 és 2018 közötti időszakban. Az adatok összegzése után közölték:

néhány kulcsfontosságú komlótermő területen majdnem 20 százalékos visszaesés volt.

A jelentős csökkenést az éghajlatváltozás, a túl száraz időjárás okozhatta a szakértők véleménye szerint.

„Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken” – tájékoztatott Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia kutatója, aki szerint fel kell készülni a termelés nagyon komoly visszaesésére, ami pedig drágulással jár. A sör ára az elmúlt három évben 13 százalékkal emelkedett, ami főként az inflációhoz köthető energiadrágulás és az ukrajnai háború okozta gázválság miatt történhetett.

A kutatók azt is megállapították, hogy a komló ízt befolyásoló savainak mennyisége és minősége a szélsőséges időjárás miatt mérséklődött. Hozzátették:

ezeknél a savaknál 2050-ig akár 31 százalékos csökkenés is lehet.

A szakértők figyelmeztettek arra is, hogy az egyre forróbb és szárazabb nyarak nagyon komoly problémákat okozhatnak a komlótermelésben és ezáltal az ital előállításában, ami azt eredményezheti, hogy

drasztikusan megdrágul a sör.

A tanulmány azt a konklúziót vonta le, hogy a termelőknek igazodniuk kell a környezeti változásokhoz és elengedhetetlen az új technikák alkalmazása.

A komlóról fontos tudni, hogy a víz, az élesztő és a maláta mellett rendkívül fontos összetevő a sörfőzésben. A komlóra leginkább a keserűség megőrzése és az alkoholtartalom növelése érdekében van nagy szükség. A kézműves sörgyártás fellendülése és a jellegzetes, erős ízű sörök iránti nagy kereslet miatt a termelők és a forgalmazók is abban érdekeltek, hogy minél nagyobb legyen a komlótermés, azonban úgy tűnik, hogy ez már csak technológiai forradalommal biztosítható hosszú távon.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: a háborút az Európai Unió elveszítette

Miután szombaton évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, vasárnap este az M1-nek is interjút adott. Meglátása szerint Brüsszel nagy árat fog fizetni azért, hogy még mindig úgy gondolja, mindent az eddigiek szerint kell tovább csinálni. Ukrajnában és a világban is új realitás van, ehhez kell alkalmazkodni, Magyarország is ezt teszi a gazdasági semlegességgel és a jövő évi költségvetéssel is. "Jobban fogunk élni, de hogy szebben tudunk-e, ez a kérdés" - zárta az interjút.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.23. hétfő, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Érintésmentes fizetésben élen jár Magyarország, de a kereskedőknek még van hova fejlődni

Érintésmentes fizetésben élen jár Magyarország, de a kereskedőknek még van hova fejlődni

Magyarországon a kártyás fizetések 99 százaléka érintésmentesen zajlik, ami nemzetközi összevetésben is kimagasló eredménynek számít, és már minden negyedik kártyának van digitális mása az óránkon vagy telefonunkon - mondja Márkus Gergely, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős country managere. Ugyanakkor a magyar kereskedők felénél lehet csak kártyával fizetni, ebben még lehetne fejlődni. A szakértő szerint a bolti vásárlásoknál a mobil fel fogja váltani a plasztikot, az online fizetéseket a "Click to pay" egykattintásos fizetés teszi kényelmesebbé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×