eur:
403.6
usd:
354.2
bux:
96520.82
2025. június 7. szombat Róbert
Close up of served beer in Sydney pub,
Nyitókép: Getty Images/Grant Faint

Baj van, durván megdrágulhat a sör

A klímaváltozás hatásai és a forró nyarak nagy károkat okoztak a komlóültetvényeken. Szakértők szerint a gazdáknak más technológiákat kell bevezetniük és alkalmazniuk.

A globális felmelegedés hatására az elmúlt évtizedekben nagyon visszaesett az aromakomlók átlagos terméshozama, ami a sörök ízét, minőségét és árát is befolyásolhatja a közeljövőben – írja a Pénzcentrum a BBC által közölt tanulmányra hivatkozva, amit a Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai készítettek.

A kutatók annak jártak utána, hogy milyen volt a komlótermés az 1971 és 1994 közötti, valamint az 1995 és 2018 közötti időszakban. Az adatok összegzése után közölték:

néhány kulcsfontosságú komlótermő területen majdnem 20 százalékos visszaesés volt.

A jelentős csökkenést az éghajlatváltozás, a túl száraz időjárás okozhatta a szakértők véleménye szerint.

„Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken” – tájékoztatott Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia kutatója, aki szerint fel kell készülni a termelés nagyon komoly visszaesésére, ami pedig drágulással jár. A sör ára az elmúlt három évben 13 százalékkal emelkedett, ami főként az inflációhoz köthető energiadrágulás és az ukrajnai háború okozta gázválság miatt történhetett.

A kutatók azt is megállapították, hogy a komló ízt befolyásoló savainak mennyisége és minősége a szélsőséges időjárás miatt mérséklődött. Hozzátették:

ezeknél a savaknál 2050-ig akár 31 százalékos csökkenés is lehet.

A szakértők figyelmeztettek arra is, hogy az egyre forróbb és szárazabb nyarak nagyon komoly problémákat okozhatnak a komlótermelésben és ezáltal az ital előállításában, ami azt eredményezheti, hogy

drasztikusan megdrágul a sör.

A tanulmány azt a konklúziót vonta le, hogy a termelőknek igazodniuk kell a környezeti változásokhoz és elengedhetetlen az új technikák alkalmazása.

A komlóról fontos tudni, hogy a víz, az élesztő és a maláta mellett rendkívül fontos összetevő a sörfőzésben. A komlóra leginkább a keserűség megőrzése és az alkoholtartalom növelése érdekében van nagy szükség. A kézműves sörgyártás fellendülése és a jellegzetes, erős ízű sörök iránti nagy kereslet miatt a termelők és a forgalmazók is abban érdekeltek, hogy minél nagyobb legyen a komlótermés, azonban úgy tűnik, hogy ez már csak technológiai forradalommal biztosítható hosszú távon.


VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Felmérés: a magyar emberek 40 százalékának nincs nyugdíj-megtakarítása

Felmérés: a magyar emberek 40 százalékának nincs nyugdíj-megtakarítása

A megkérdezett ügyfelek negyede rendelkezik rendszeres nyugdíjcélú megtakarítással, és 72 százalékuk tartja fontosnak a nyugdíjra való felkészülést – derült ki az OTP Pénztárak által készített reprezentatív felmérésből. Az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója az InfoRádióban egy példán keresztül mutatta be, miért érdemes kisebb összeggel is elindítani nyugdíjcélú megtakarítást.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.06.10. kedd, 18:00
Sós Endre
a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×