eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Németország fegyverkezne, de nincsen rá pénze

A nagy takarékosság közben a német védelmi minisztréium költségvetése emelkedik, ennek ellenére a tárcavezető elégedetlen, és több pénzt kér a Bundeswehr korszerűsítésére.

A takarékosság komisszárjaként bélyegezték meg a német pénzügyminisztert azt követően, hogy a hét elején a Bundestagban előterjesztette a jövő évi költségvetés tervezetét. A szabad demokrata Christian Lindner álta ismertetett javaslat a legtöbb tárcát szigorú spórolásra ítélte, a védelmi minisztrérium azonban az egyik legfőbb "kiválltágos" volt Az ország kimagaslóan legnépszerűbb politikusának számító Boris Pistorius azonban ennek ellenére nincs elragadtatva, a védelmi miniszter szerint a biztonság nem tűr semmifajta spórolást.

Elemzők szerint kétségtelen, hogy a "Lindner-diktátum" kíméletes volt a védelmi minisztériummal szemben. A szociáldemokrata Pistorius szerint az előirányzat elegendő a legszükségesebb kiadások fedezésére, de nem teszi lehetővé a nagyobb pótlólagos beruházásokat. Mint ahogy azt sem, hogy a védelmi költségvetés évi, a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékával történő növelése tartósan biztosított legyen.

Pistorius nem titkolta, hogy olyan összegben reménykedett, amely "korszakváltást" jelentett volna a védelmi költségvetésben.

A miniszter az idei előirányzathoz képest 10 milliárd euró pluszban reménykedett, ehelyett "csak" 1,7 milliárddal nőtt a védelmi fejezet. A minisztérium számára javasolt összeg így is 51,8 milliárd euró, amely az egyik legmagasabb minisztériumi előirányzatnak számít.

Emellett tárcája hozzájut további 19 mlliárd euróhoz abból a 100 milliárdos különleges alapból, amelyet Olaf Scholz kancellár közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után biztosított.

Az összeg nagyságának értékelésében a miniszterrel egyetértett az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet is. Az intézet szerint

az előirányzat nem elegendő a hadsereg korszerűsítésére, illetve a NATO-kötelezettség teljesítésére.

A Deutschlandfunk rádió által ismertetett parlamenti nyilatkozatában Pistorius azt hangoztatta, hogy az ország biztonsága nem tűrhet semmifajta költségvetési kurtítást. A miniszter ennek kapcsán utalt arra, hogy "az ország ajtaja előtt brutális támadó háború tombol".

A költségvetési vitában többen bírálták a védelmi költségvetés növelését, hangoztatva, hogy ehelyett a szociális területek, az egészségügy és az oktatás területének kellene nagyobb összegeket biztosítani. Ugyanakkor az ellenzéki konzervatív CDU/CSU, valamint a radikális jobboldali AfD kevesellte a tervezett növelést is.

A védelmi miniszter a közelmúltban a hadsereg előtt álló kihívások között említette a fegyverzet korszerűsítését és növelését, Ukrajna fegyverekkel történő támogatását, valamint a különböző válságterületeken vállalt feladatokat. Utalt arra is, hogy a hadsereget vonzóbbá kellene tenni a hivatásosok számára, el kell érni, hogy ezek számát a jelenlegi 183 ezerről 2030-ig legalább 203 ezerre növeljék.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×