eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes
Bober (hód) ukrán nagy hatótávolságú drón. Forrás: X / Def M
Nyitókép: Forrás: X / Def M

Bemutatjuk az ukránok titkos drónját, amely már oroszországi célpontokra csap le

A Bober (hód) nevű robotok is részt vehettek az oroszországi célpontok elleni legutóbbi támadásban.

Az új, nagy hatótávolságú drónnak még a létezését is sokáig tagadták az ukránok. Aztán ahogy egyre több hír érkezett a mélyen, Oroszországban elkövetett dróncsapásokról, lassan mégis elismerték, hogy valóban kifejlesztettek egy ilyen eszközt. Először 2022 végén, a Telegram-csatornán gyűjtöttek adományokat egy teljesen ukrán fejlesztésű harci drón létrehozásához. Pár hónappal később pedig már olyan hírek láttak napvilágot, hogy sikerrel vetették be az új, nagy hatótávolságú csapásmérő robotgépet.

A legtöbb technikai részlet szigorú hadititok. Így csak feltételezni lehet, hogy a gép hatótávolsága valahol 600 és 1000 kilométer között lehet, és egy szovjet/orosz eredetű KZ-6 kumulatív töltettel lehet felszerelni, olyannal, mint amilyen az orosz Lancet cirkálólőszerekben is van. Ez a meglehetősen erős töltet képes átütni egy több mint húsz centi vastag acéllemezt vagy 50 centis betonfalat.

A Moszkvát és más orosz nagyvárosokat ért legtöbb dróntámadásnál is gyaníthatóan a Bobereket vetették be. Azért volt szükség a saját fejlesztésre, mert Ukrajna nyugati szövetségesei szigorúan kikötötték, hogy az általuk szállított fegyverekkel nem lehet orosz területeket támadni.

Volodimir Zelenszkij azonban pár hónapja arról beszélt, hogy a háború lassan át kell hogy terjedjen Oroszországra is.

A Bober tolómotoros és "kacsa" elrendezésű, vagyis a szárnyak hátul, az irányító felületek pedig a gép elején kaptak helyet. Ennek az a nagy előnye, hogy kis sebesség mellett is jól irányítható, továbbá egyszerűbb volt elhelyezni az orr-részben a robbanótöltetet. A meghajtásról egy moped motor gondoskodik, így a drónnak egy robogóhoz hasonló a hangja.

Az éjszakai Brajnszk elleni támadás egyik szemtanúja a Telegramon meg is jegyezte, hogy repülő moped csapott le a környéken.

A becslések alapján a drón fesztávolsága körülbelül 2,5 méter, hossza pedig nagyjából 2-2,5 méter lehet. Utazósebessége 150-200 kilométer/óra közötti, tömege úgy 150 kilogramm. Úgy tudni, hogy a Bober fel tud szállni bármilyen füves mezőről, simára döngölt földútról vagy aszfaltozott autóútról is.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×