eur:
395.36
usd:
368.38
bux:
72288.23
2024. július 2. kedd Ottó
Az egyetlen épen maradt ház a Hawaii szigeteken lévő Lahaina városában.    Forrás: X / Familial Bond
Nyitókép: Forrás: X / Familial Bond

Csoda Hawaiin - Egy régi faház élte csak túl a hatalmas tüzet

Miközben a környező épületek porrá égtek, egy száz éves faházat teljesen érintetlenül vészelte át a futótüzet.

A száz éves épület Lahaina város főutcáján áll és még csak kormos sem lett. Pedig a tűz egy gyorsvonat sebességével, óránként 80 kilométert megtéve száguldott végig a környéken és minden más épület elhamvasztott. Viszont az egykor egy cukornádültetvény könyvelőjének épült ház megúszta a Hawaii történetének talán legnagyobb katasztrófáját.

Az épület tulajdonosai éppen a kontinentális Egyesült Államokban jártak, amikor a lángok elemésztették a várost. Biztosak voltak benne, hogy az ő házuk is a tűz martaléka lett, de még sem így történt. Azt viszont ők sem értik miért úszhatta meg az ő otthonuk a tűzvészt.

A házaspár a BBC-nek elmondta, hogy

két évvel ezelőtt vették meg az épületet, amely elég elhanyagolt állapotban volt.

Ezért teljesen felújították és ennek keretében fém hullámlemezre cserélték a tető régi, bitumenes borítását. Arról is gondoskodtak, hogy a ház körüli fák lombjait alaposan megnyirbálják.

A tűz ugyanis úgy pusztított, hogy a szél égő fadarabokat sodort a házak tetejére, amik lángra lobbantották a bitumenes tetőfedést. Sok esetben pedig az történt, hogy az épületek körüli fák kaptak lángra és a lehulló égő ágak gyújtották fel a házat.

Az Egyesült Államokhoz tartozó Hawaii szigeteken, a hivatalos jelentések szerint, 114 ember vesztette életét a futótűzben és rengetegen eltűntek. Közülük azóta már több mint 1200-an épségben kerültek elő, de 850 embert még mindig keresnek.

Címlapról ajánljuk
Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Magyarics Tamás az Arénában: ha Trump fegyelmezett marad, megtarthatja előnyét

Ha Joe Biden helyett új jelöltet állítanának a demokraták, az példátlan lenne az amerikai elnökválasztások történetében – mondta Magyarics Tamás, az ELTE professzor emeritusa, külpolitikai szakértő. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az elnökjelölti vita következményeiről, a lehetséges forgatókönyvekről és a Donald Trump elleni perek jelentőségéről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?

El-Erian: Miként lehetne beindítani a brit gazdaságot?

Ahogy az az utóbbi időben sok más fejlett országban megfigyelhető, az Egyesült Királyságban is a két nagy politikai párt a gazdasági növekedést tekinti elsődleges politikai prioritásának. A Liz Truss vezette kabinet 49 napos, volatiltis kormányzását és a 2022-es – a növekedést jelentős fiskális ösztönzéssel megtámogató (dash for growth) – programját követően azonban mindkét párt hangsúlyozza, hogy nem lesz tér pénzügyi könnyítésekre. Ehelyett olyan intézkedések kidolgozására összpontosítanak, amelyek hosszú távon fokozzák a termelékenységet, az erőforrások elosztását és a növekedést. Ebben a tekintetben az ellenzéki Munkáspárt előrébb jár a kormányzó konzervatívokhoz képest, bár annak részletein még mindkét párt dolgozik, hogy miként valósítsa meg a javaslatait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×