eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ha elítélik, akár három év börtönt is kaphat Sebastian Kurz volt osztrák kancellár

Parlament előtt tett hamis tanúvallomás miatt vádat emelt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár ellen a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA).

A vádemelés a 36 éves politikusnak azon kijelentéseivel kapcsolatos, amiket az osztrák parlament által létrehozott vizsgálóbizottságban tett az állami vagyonkezelő vezetőinek kinevezése ügyében.

A bizottságban Kurz 2020 júniusában alábecsülte saját szerepét a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) vezetőjének, Thomas Schmidnek a kinevezésében. Akkori nyilatkozata szerint a kinevezésről előzetesen tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

A chat- (csevegő-) üzenetek alapján azonban

az ügyészség feltételezi, hogy a volt miniszterelnök nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában.

A jelek szerint Kurz és Schmid a kérdésben legkésőbb 2017 közepétől rendszeresen eszmét cserélt. Ezt a vádat Kurz mindig is hevesen cáfolta.

A WKStA 2021 tavasza óta nyomozott Kurz ellen hamis tanúvallomás gyanújával. A hatóság szerint a vádbeli bűncselekmény büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés. A bírósági tárgyalás első napját október 18-ra tűzték ki, három tárgyalási napot terveznek, az ítélethirdetést október 23-ra tervezik.

A vádemelés hírére reagálva az X közösségi platformon Sebastian Kurz hamisnak nevezte a vádakat, és azt mondta, „alig várja, hogy napvilágra kerüljön az igazság, és a bíróság előtt is bizonyítást nyerjen a vádak alaptalansága”.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×