eur:
394.88
usd:
367.64
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Wegscheid, 2015. október 28.Ausztriából érkezett bevándorlók egy átmeneti szállásra mennek a németországi Wegscheid közelében 2015. október 28-án. (MTI/EPA/Armin Weigel)
Nyitókép: MTI/EPA/Armin Weigel

Németország nem boldogul a migrációval, Magyarországra mutogatnak

Elengedhetetlen, hogy fenntartsák a határellenőrzést Németország és Ausztria között Olaf Scholz német kancellár szerint.

Olaf Scholz, miután pénteken Salzburgban megbeszélést folytatott Karl Nehammer osztrák kancellárral, kijelentette azt is, hogy erre a Németországba érkező bevándorlók növekvő száma miatt van szükség.

Bár mindkét ország a schengeni övezet tagja, Németország 2015-ben visszaállította az ellenőrzést a közös határszakaszon annak érdekében, hogy hatékonyabban tudja felügyelni a délről érkező bevándorlók mozgását. Hivatalosan ezt a határellenőrzést ideiglenes jelleggel tartják fenn, de rendszeresen meghosszabbítják a hatályát, legutóbb ez májusban történt meg. Osztrák részről több alkalommal panaszolták, hogy az áruszállítók és ingázók hosszas várakozásra kényszerülnek a német határon. Ausztria ugyanakkor a saját déli és keleti határszakaszain maga is visszaállította az ellenőrzést.

Olaf Scholz jelezte, bízik abban, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló új uniós menekültügyi mechanizmusnak, azon belül is a bevándorlók származási országaival, valamint a tranzitországokkal kötendő megállapodásoknak köszönhetően mérséklődni fog az Európába érkező migránsok száma. Scholz és Nehammer is kiemelte,

nehézséget jelent, hogy az elsősorban a Magyarországon keresztül Ausztriába és Németországba érkező menedékkérők többségét – a hatályos szabályozással szemben – nem regisztrálják az unió külső határán.

Nehammer a Magyarországgal folytatott egyeztetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy az „nagy erőfeszítést igénylő, alapos munka”. Megjegyezte azt is, hogy Magyarországnak „biztonsági partnerré” kell válnia a migráció kezelésének kérdésében.

Szorgalmazta továbbá azt is, hogy az ügybe vonják be jobban a nyugat-balkáni államokat. Példának hozta fel a Szerbiával folytatott tárgyalásokat, amelynek következtében Belgrád nemrég visszavonta a vízummentességet az indiai és tunéziai állampolgárok számára. Ausztriában 2022-ben különösen magas volt az indiai és tunéziai menedékkérők száma.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×