eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden amerikai elnök a félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2022. november 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/SIPA Pool/Oliver Contreras

Jól is járt, meg nem is Joe Biden a leminősítéssel

Muníciót ad a demokratáknak a republikánusok bírálatára, a hitelminősítő ugyanis a Donald Trump exelnök ellen felhozott legújabb vádakat, például a Kongresszusi ostromot is említette az indokok között.

Bár a demokrata párti Biden-kormányzat bizarrnak nevezte az Egyesült Államok leminősítését, kapott egy bunkósbotot is a kezébe, amivel nemezisét, Donald Trumpot ütheti – vélik kommentátorok.

A Fitch hitelminősítő kedden rontotta le egy fokozattal az Egyesült Államok eddigi kiváló adós-besorolását, mire Joe Biden elnök kormányzata gyorsan panaszt emelt. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a hitelminősítő elavult adatokat használt, és ezért lépése teljesen önkényes volt.

Ez a Fitchtől származó megjegyzés és indok azonban nem igazán értékelhető pénzügyi adatként: szerintük az utóbbi 20 évben folyamatosan romlott a kormányzás minősége az Egyesült Államokban, ami ismétlődő adósságplafon-pókerjátszmákkal és az utolsó pillanatban kötött megoldásokkal járt. Úgy vélik, mindez "erodálta a pénzügyek kezelése iránti bizalmat."

Mindössze két hónapja csapott össze a két nagy amerikai párt a szövetségi adósságplafon ügyében, amelyet végül a demokrata elnök által adott engedmények hatására, republikánus rábólintás mellett, meg lehetett emelni. 2011-ben egy hasonló helyzet után a Standard and Poor’s hitelminősítő rontotta le Washington adósosztályzatát, mivel előtte amerikai államcsőd fenyegetett.

A Biden-kormányzat most azzal választolt a Fitch-nek, hogy

a "kormányzással kapcsolatos problémák" még Donald Trump idején történtek, de akkor nem rontották a besorolást, viszont "bizarr és alaptalan módon" most igen.

"Nincs benne logika, hogy miért nem az előző kormányzat által kreált zűrzavar és a kongresszusi republikánusok felelőtlen lépései után történt a leminősítés" – hangzott a meglehetősen politikai töltettel ellátott bírálat egy név nélkül nyilatkozó fehér házi illetékestől.

Ugyanakkor közgazdászok is meglepve hallották a hírt, illetve a lépés időzítését. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint

a döntés azzal számolhat, hogy az idén recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, és nem számol annak ellenálló képességével.

"Történelmi mélyponton a munkanélküliség, az infláció jelentősen esett tavaly nyár óta, és a múlt heti GDP-adatok tükrében nő az amerikai gazdaság" – magyarázta.

Döntésével a Fitchnek sikerült politikai vitatémát kreálnia az induló amerikai elnökválasztási kampányban, amelyben kiemelt téma lesz a gazdaság állapota. Közben a republikánusok azt mondták: az adósbesorolás lerontása újabb példa arra, hogy Joe Biden félrekezeli a gazdaságot.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×