eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Flickr / Gideon Benari

Úgy látszik, nem lehet az USA-t "csak úgy" leminősíteni

Az amerikai kormány elavult adatokon alapuló, hibás helyzetértékelésnek nevezte szerdán a Fitch nemzetközi hitelminősítő döntését, amivel megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást.

Janet Yellen pénzügyminiszter közleményében úgy fogalmazott, hogy

határozottan vitatja a Fitch Ratings döntését, és azt önkényesnek tartja.

Az amerikai kormánytag megjegyezte, hogy a hitelminősítő értékelésében nem vette figyelembe azt az előrelépést, amit az Egyesült Államok elért a kifogásolt gazdasági mutatókat tekintve, valamint a kormányzás minőségét illetően az elmúlt két és fél évben.

A hitelminősítő indoklásának azon részére, hogy az amerikai törvényhozás éles megosztottsága kockázatot jelent az államadósság biztonságos törlesztésére, a miniszter úgy reagált: a politikai patthelyzet ellenére az amerikai törvényhozás két pártja megegyezett, és júniusban olyan törvényt fogadott el, ami megoldotta az államadósság-plafon körül kialakult problémákat.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdán hajnalban Londonban közölte, hogy megvonta az Egyesült Államoktól a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást, és az "AA+" minősítéssel tartja nyilván a továbbiakban.

A döntést elsősorban azzal a várakozással indokolta, hogy a következő három évben romlanak az amerikai államháztartási mutatók és növekszik a már most is magas államadósság-teher.

A Fitch május 24-én, az amerikai adósságplafonról szóló megállapodás késlekedése miatt negatív figyelőlistára helyezte az amerikai államadós-osztályzatot. Az akkori lépés indoklásában szerepelt az erősödő politikai polarizáció és a pártok közötti megosztottság az államadósság körüli kérdésekben.

A hitelminősítő indoklásában az is szerepelt, hogy az amerikai kormányzati tevékenység minősége – beleértve az államháztartási és az adósságügyeket – az elmúlt húsz évben folyamatosan romlik, az államadósság-plafon ügyében visszatérő módon kialakuló politikai patthelyzetek és az utolsó pillanatig halogatott megoldások pedig kikezdték az amerikai államháztartás kezelésébe vetett bizalmat.

Az Egyesült Államok adósságbesorolása a három vezető nemzetközi hitelminősítő közül így már csak a Moody's-nál szerepel a legmagasabb besorolással.

A Standard and Poor's még 2011-ben vonta meg az Egyesült Államoktól az elit "AAA"-besorolást, és azóta is az eggyel alacsonyabb fokozatú "AA+" kategóriában tartja az amerikai államadósságot.

A hitelminősítés irányadó a nagy befektetők számára és hatással van arra is, hogy egy-egy ország milyen hozam mellett tud hitelhez jutni államadósságának megújítására.

A Fitch Ratings szerdai bejelentésében kifejtett várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államháztartási hiány idén 6,3 százalékra emelkedik a tavalyi 3,7 százalékról, és 2024-ben 6,6, 2025-ben 6,9 százalékra növekszik tovább, mindenekelőtt a várhatóan gyenge jövő évi GDP-növekedés, az emelkedő kamatterhek, valamint az egyes szövetségi államok és helyi önkormányzatok gazdálkodási deficitjei miatt.

A Fitch leminősítésére szerdán hónapok óta nem látott mértékben csökkentek a New York-i tőzsde fő indexei.

A Dow Jones 1 százalékkal, a legnagyobb vállalatokat tartalmazó S&P 500 1,4 százalékkal, míg a technológiai szektorban működő cégeket soroló Nasdaq 2,2 százalékkal zárt alacsonyabban, mint egy nappal korábban.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×