eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson. A 80 éves politikus a legidősebb hivatalban levő elnök az Egyesült Államok történetében.MTI/EPA pool/Shawn Thew
Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Csizmazia Gábor: Szinte biztos, hogy lesz eljárás Joe Biden ellen

A volt amerikai elnök Donald Trump után a jelenlegi elnök Joe Biden és családja pénzügyei is célkeresztbe kerültek az elmúlt napokban. A képviselőház republikánus elnöke már azt emlegette, hogy az ügyek elvezethetnek Joe Biden eltávolításához is, miközben a bíró átmenetileg elutasította fia Hunter Bidan vádalkuját. Az amerikai elnök családját is érintő botrányokról Csizmazia Gábor, külügyi kutató beszélt az InfoRádióban.

Joe Bident és a fiát Hunter Bident azzal gyanúsítják az Amerikai Egyesült Államokban, hogy anyagi haszonszerzés érdekében, családtagokként együttműködve, közösen éltek vissza Joe Biden politikai posztjával, befolyásával és kapcsolatrendszerével - mondta el az InfoRádióban Csizmazia Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A kutató kiemelte, hogy most azzal gyanúsítják elsősorban Hunter Bident, tehát Joe Biden fiát és közvetve potenciálisan Joe Bident is, hogy Hunter a 2010-es évek első felében, amikor az apja alelnök volt, különböző országokba, elsősorban Ukrajnában illetve a Kínai Népköztársaságban úgy épített a anyagi haszonnal járó gazdasági kapcsolatokat, hogy kihasználta az amerikai alelnöki hivatalhoz meglevő kapcsolatait.

A nyomozás arról szól, és azt próbálják a republikánusok bebizonyítani a különböző kongresszusi meghallgatásokon, hogy Joe Biden nem csak, hogy segített Hunternek bizonyos ügyekben még alelnökként, hanem együtt profitáltak ezekből - hangsúlyozta Csizmazia Gábor. Hozzátette, hogy a nyomozások, a bírósági eljárások és a képviselőház felügyelőbizottságának a meghallgatásai alapján az várható, hogy republikánusok a Biden család ügyei alapján

mindenképpen egy impeachment eljárást fognak kezdeményezni Joe Biden ellen.

A külügyi szakember szerint annak nincs jelentősége az impeachment eljárás elindítása szempontjából, hogy Joe Biden elnöki mandátuma előtti időszakra vonatkozóan merült fel az amerikai törvényhozás speciális jogi eljárásának a megindítása. A külügyi szakértő kiemelte azt, hogy a Joe Biden elleni impeachment eljárás várható volt, hiszen a demokrata pártiak korábban ugyanígy egy impeachment eljárással próbálták meg eltávolítani a hivatalából az akkori elnököt, Donald Trumpot.

Csizmazia Gábor beszélt arról is, hogy a Biden családot érintő politikai botrány ügyében számos megválaszolatlan kérdés van. Ilyen például az, hogy vajon miért épp most jöttek ki a legutóbbi kiszivárogtatások az FBI részéről az üggyel kapcsolatban. De megválaszolásra vár az a kérdés is, hogy bizonyítékokkal alátámasztható-e az a vád, amely szerint Joe Biden már alelnökként és később elnökként is tehetett lépéseket Hunter Biden és közös ügyeik eltussolására.

Ugyanakkor azt sem lehet még tudni, hogy a Donald Trump ellen jelenleg folyamatban levő négy eljárás hogyan érinti majd Trump republikánus párton belüli elnökjelölési lehetőségeit, illetve a hivatalos elnökjelöltté válását jogi értelemben - mondta el Csizmazia Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×