eur:
393.09
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Atomrobbanás
Nyitókép: You Tube

Ukrán vélemény szerint Jevgenyij Prigozsin atomfegyverekhez juthatott

Egyes vélekedések szerint a Wagner-puccs valódi célja nem is az orosz katonai vezetés eltávolítása lehetett, hanem az, hogy a zsoldosok nukleáris fegyvereket szerezzenek.

A Twitteren posztoló egyik ukrán hadi blogger azt állítja: a zendülés valójában csak arra szolgált, hogy a zsoldosok betörhessenek a Voronyezs-45 jelű atomfegyver-tárolóba. A rendkívül jól szervezetten és sikeresen indult puccs ugyanis meglepően rövid idő alatt ért véget.

Igor Szuskó katonai blogger szerint ennek csak az lehet a magyarázata, hogy a zsoldosok vezére, Jevgenyij Prigozsin gyorsan megszerezte amit akart. Atomfegyverhez juthatott, amivel a saját maga és katonái életét is bebiztosította. Ennek tudható be, hogy a látványos sikerekkel induló puccs nagyon gyorsan és simán befejeződött.

Elképzelhető, hogy a Wagner csoport célja valójában nem is Moszkva volt, hanem a voronyezsi atomfegyver raktár. A nagy média visszhanggal kísért zendülés pedig csak arra szolgált, hogy elterelje a figyelmet, és a zsoldosok megszerezhessék amit akartak.

Ha igaz a feltevés, hogy Prigozsin valóban atomfegyverekhez jutott, akkor az új és rendkívül veszélyes fejlemény, nemcsak Oroszország, hanem az egész világra nézve is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×