eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Füvet nyírnak a londoni Parlament téren 2023. május 3-án, három nappal III. Károly brit király koronázása előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Nagy lehetőséget kaphatnának az EU-állampolgárok Nagy-Britanniában

London polgármestere szerint a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak meg kell adni a jogot arra, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon.

Sadiq Khan csütörtökön, a brit EU-tagságról 2016. június 23-án tartott népszavazás hetedik évfordulóján tett közzé nyílt levelet a 9 milliós brit fővárosban élő több mint egymillió európai uniós állampolgár számára.

Khan - aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt képviseletében áll a londoni városháza élén - közölte: rendkívül hálás azért, hogy az "uniós londoniak megőrizték hitüket és továbbra is Londont tartják otthonuknak", annak ellenére is, hogy "elrettentő bizonytalanságok" övezik a tartós letelepedett státus megszerezhetőségét, emellett a konzervatív párti kormány "bevándorlásellenes retorikát" alkalmaz és a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárokat tárgyalási alkupozíciójának javítására használja.

A londoni polgármester szerint a Londonban élő EU-állampolgárok London önazonosságának, történelmének és jövőjének kulcsfontosságú részei, akiknek jogaiért ő mindig kiáll.

Sadiq Khan közölte: éppen ezért ő is csatlakozik azokhoz a felhívásokhoz, amelyek szerint biztosítani kell a jogot a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároknak arra, hogy szavazhassanak a brit parlamenti választásokon.

"Önök szavazhatnak a helyhatósági és a polgármester-választásokon, és helyénvaló lenne, ha Önöknek is lenne szavuk abban, hogy kik alkotják az Önökre is hatályos törvényeket" - fogalmaz nyílt levelében a londoni polgármester.

Ugyanezt nemrégiben a Munkáspárt egy másik magas rangú képviselője is szorgalmazta.

Jonathan Reynolds, a Labour árnyékkormányában az üzleti ügyekért felelős miniszter posztjának várományosa a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában néhány hete úgy fogalmazott: a Munkáspárt véleménye szerint "érvek szólnak amellett", hogy akik Nagy-Britanniában élnek és hozzájárulnak az ország gyarapodásához, azok részesei lehessenek a brit demokrácia működési folyamatának is.

Reynolds hozzátette, hogy a Munkáspárton belül a választási program kidolgozásának részeként erről a kérdésről is folynak az egyeztetések.

Az EU-tagállamok törvényesen Nagy-Britanniában élő polgárainak a brit állampolgárokhoz hasonlóan kötelező feliratkozniuk a brit választói listára, de jelenleg csak a brit helyhatósági, illetve a walesi és a skóciai törvényhozási választásokon voksolhatnak, a nagy-britanniai országos parlamenti választásokon nem.

Ez alól csak a Nagy-Britanniában élő ír állampolgárok jelentenek kivételt a két ország évszázadokra visszanyúló közös múltja okán.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból, miután az uniós tagságról éppen hét éve rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe.

Az országos átlagon belül azonban a londoniak - 70 százalékos részvétel mellett - 60 százalékos arányban arra voksoltak, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja.

A bennmaradásra legnagyobb arányban szavazó tíz országos választókörzet közül hét Londonban volt, és a brit főváros egyes kerületei - köztük Hackney, Lambeth és Haringey - 75 százalékot meghaladó arányban voksoltak a további EU-tagságra.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×