eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Leadni készül szavazatát egy asszony az előrehozott montenegrói parlamenti választásokon Podgoricában 2023. június 11-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Boris Pejovic

Montenegró választott, egy új párt nyerhetett

A Milojko Spajic vezette, tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot vasárnap a montenegrói előrehozott parlamenti választáson a CeMI - ellenőrző és kutatóközpont -közvéleménykutató előzetes eredményei szerint.

Spajic időközben bejelentette pártja választási győzelmét. "Hatalmas győzelem ez az Európa Most! mozgalom számára. A nyomás ellenére parlamenten kívüli pártból kevesebb mint egy év alatt Montenegró legnagyobb pártjává lettünk" - hangoztatta a volt pénzügyminiszter.

"Nyilvánvaló, hogy mi fogjuk megalakítani az új Európa-barát kormányt" - tette hozzá podgoricai sajtótájékoztatóján.

A CeMI országosan 400 szavazóhelyiségből gyűjtött reprezentatív mintájának 90,5 százalékos feldolgozottsága mellett

az Európa Most! a voksok 25,5 százalékát szerezte meg.

A mozgalom bár a legtöbb voksot szerezte, koalíciós partnerre lesz szüksége a kormányalakításhoz.

Második helyen az előrejelzések szerint a 1990 és 2020 között kormányzó, balközép Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) végzett a voksok 23,8 százalékával.

A Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség pedig harmadik helyen végzett az előrejelzés szerint a szavazatok 14,7 százalékával.

A Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom választási szövetsége a voksok 12,3 százalékával negyedik helyen áll.

A CeMI szerint a választói részvétel mintegy 56 százalékos volt, ami lényegesen alacsonyabb, mint a legutóbbi, 2020-as parlamenti választás alkalmával.

Az országos választási bizottság a végleges eredményeket várhatóan a napokban fogja közzétenni, tájékoztatásik szerint 15 párt és pártszövetség versengett a 81 parlamenti helyért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 7. 14:53
×
×
×
×