eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
A világ legnagyobb utasszállító gépe, egy Airbus A380 Budapesten. Az első alkalommal Magyarországra látogató repülőgépet a német Lufthansa hozta a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Az A380 mintegy két órát tartózkodott Ferihegyen, majd alacsony magasságon végrehajtott egy áthúzást a reptér betonja felett és távozott.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

A Lufthansa újra hatalmas szárnyakat ad a vágyainak

A kereslet mindent visz. A Lufthansa német légitársaság ismét üzembe helyezi a világ lenagyobb utasssállító repülőgépét, az Airbus A380-ast. Európa második legnagyobb légitársasága az óriásgépet 2021 őszén "mustrálta ki", mivel túl nagy és túl költséges is volt.

A világ legnagyobb utasszállítója kétszintes, négy hajtóműves repülőgép, az európai Airbus vállalat terméke, amely 544 fő "befogadására" képes.

Az A380-asból a Lufthansa 2010 és 2015 között tizennégy gépet helyezett üzembe. Az Egyesült Arab Emírségek légitársasága, az Emirates és a Singapore Airlines után a tizennégy A380-assal a harmadik legnagyobb ilyen gépparkkal rendelkezett. Az Airbus azonban később szerződéses kötelezettségekre hivatkozva hatot visszavett.

A tizennégyből nyolc 2021 szeptemberében, a járvány tetőzésekor azonban a hangárba került, és mostanáig ott parkolt.

A hivatalos indok az volt, hogy az A380-as túl nagy és túl drága, a kereslet pedig elenyésző volt.

Most viszont a járvány megszűnése nyomán ismét rohamosan fellendült a piac, és bebizonyosodott, hogy a légitársaság az A380-asokat sem nélkülözheti. Három év után az első óriásgép Bostonba szállította az utasokat, júliustól pedig már újabb útvonal szerepel a tervben, még pedig a New Yorki-i JFK repülőtérre.

A Lufthansa szóvivője, Bettina Rittberger szerint ősszel ismét módosíthatnak. A téli repülési programban Bangkokba és Los Angelesbe tartó járatokat terveznek. Ha csak valami rendkívüli nem történik, az óriásgépekre néhány évig mindenképp szükség lesz – jelentette ki a szóvivő.

A terv szerint az A380-asok 2027-ig üzemben maradnak. Ezt a növekvő kereslet mellett az is magyarázza, hogy a Lufthansa jelenleg különféle repülőgépekre vár, amelyeket még nem szállítottak le.

A teljes A380-as flotta Münchenben állomásozik majd.

A rendelkezésre álló nyolc gépből egyelőre négyet rendszeresen működtetve, kettőt pedig tartalékként reaktiváltak.

Az óriásgépek újbóli üzembe helyezésének költségeiről a Lufthansa nem közölt adatokat.

"A számokat alaposan megvizsgáltuk, és pozitív döntést hoztunk" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint az újbóli üzembe helyezés kifizetődik. Utalt arra, hogy jelenleg A340-600-asok repülnek New Yorkba, az A380-as azonban jóval több férőhellyel rendelkezik. Továbbá, legalábbis a kisebb, jelenleg használt gépekhez viszonyítva, környezetbarátabb módon kell repülniük – tette hozzá Rittberger.

"Az A380-as 20 százalékkal kevesebb kerozint és ezáltal kevesebb szén-dioxidot használ " – érvelt a légitársaság szóvivője. "A keresleti nyomás pedig rendkívül nagy" – hangzott az indoklás.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×