eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Már kampány van a szomszédban, Szlovákia hamarosan választ

Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.

A szlovák parlament még január végén hagyta jóvá azt a határozatot, amellyel lerövidítette a jelenlegi törvényhozás megbízatási időszakát, és szeptember végére irányozta elő az előrehozott választásokat, ám az időpont hivatalos kihirdetése a mindenkori házelnök jogköre.

Az indulni kívánó pártoknak jelöltlistáikat legkésőbb a választások időpontja előtt 90 nappal kell leadniuk, így ezúttal júliusig. A pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a kampányra, amely 48 órával a választások napja előtt ér véget, amikor is kezdetét veszi a moratórium.

A szlovákiai parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött állampolgár voksolhat, a külföldön tartózkodók is, ők - előzetes kérelem alapján - postai úton adhatják le voksukat.

Az előrehozott parlamenti választások kitűzésére amiatt került sor, hogy tavaly decemberben - a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson - megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől. Ezt követően

az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos,

a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke lett. A szakértői kormány kinevezését több politikai párt is bírálta, köztük a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, Robert Fico, aki azt mondta: a szakértői kormány tagjait Zuzana Caputová az amerikai nagykövetség "útmutatása" alapján válogatta ki, s a kabinetnek semmilyen felhatalmazása nincs a választóktól.

Az utóbbi időszakban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások eredményei a szeptemberi választásokon 8-10 politikai párt és mozgalom bejutását valószínűsítik. Ezzel egyidejűleg a jelenlegi választási időszakban a kormányt alkotó pártok támogatottságának jelentős visszaesését mutatják, az őszi voksolás győztesének pedig rendszerint a többszörös volt miniszterelnök, Robert Fico pártját, az Irányt jelölik meg.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×