eur:
392.92
usd:
363.45
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

Vlagyimir Putyin: a frontkatonák hat hónap alatt kaphatnak orosz állampolgárságot

Az orosz elnök jóváhagyta azt a törvény módosítást, amely jelenősen lerövidíti az állampolgárság megszerzéséhez szükséges időt.

Az eredeti törvénymódosítást még tavaly szeptemberben, az első, részleges mozgósítás elrendelése után terjesztették az orosz törvényhozás elé. Miután a képviselők megtárgyalták és elfogadták a változtatást, már csak az elnök beleegyezése kellett ahhoz, hogy hatályba lépjen az új állampolgársági törvény.

A washingtoni székhelyű Institute for the Study of War (ISW) szerint a törvény módosítása azt jelzi, hogy az orosz vezetés kétségbeesetten igyekszik önkénteseket toborozni az ukrajnai háborúba.

Az amerikai szakértők úgy látják, a Kreml mindenáron szeretné elkerülni, hogy újabb, részleges mozgósítást kelljen elrendelni. Egyrészt azért, mert a korábbi behívások nagy elégedetlenséget keltettek az orosz társadalomban és a katonai szolgálat elöl több százezer férfi menekült külföldre. Másrészt egy újabb, akárcsak részleges mozgósítás esetén is, már nehezen lehetne tartani azt a látszatot, hogy Ukrajnában csupán egy korlátozott katonai művelet zajlik és nem valódi háború.

Mint arról már az Infostart is beszámolt, az orosz hadsereg újabban közép-ázsiai vendégmunkások között próbál önkénteseket toborozni. Az idegenrendészeti hivatalokban és a munkaerő közvetítő központokban az üzbégül, illetve tádzsikul beszélő alkalmazottak megpróbálják rábeszélni a katona korú férfiakat, hogy álljanak be az orosz hadseregbe. Cserébe hatalmas összegű zsoldot ígérnek nekik és azt, hogy fél év frontszolgálat után megkaphatják az orosz állampolgárságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×