eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Orosz újoncok vonatra szállni készülnek az Oroszország által annektált Krím félszigeten fekvő Szevasztopol vasútállomásán 2022. november 9-én. Az Ukrajna elleni háború miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én részleges mozgósítást rendelt el, ez november elejéig az önkéntesekkel együtt 318 ezer embert érintett, közülük eddig 49 ezret vezényeltek harci övezetbe.
Nyitókép: MTI/EPA

Brit titkosszolgálat: új toborzási hullám indult Oroszországban

Ezúttal a közép-ázsiai vendégmunkások közül akarnak újoncokat verbuválni.

A toborzók oroszországi mecsetekben és a bevándorlási hivatalokban próbálnak önkénteseket találni az orosz hadseregbe. A hivatalokban az üzbég, vagy tádzsik nyelvet beszélő alkalmazottak minden katonakorú férfinek felajánlják, hogy jelentkezzen katonának.

A brit titkosszolgálat legújabb jelentése szerint az újoncoknak 2390 dolláros (több mint 800 ezer forintos) bevonulási jutalmat és havi 4160 dolláros illetményt (majdnem másfél millió forintot) ajánlanak. Az önként jelentkezőkkel azt is közlik, hogy ha beállnak katonának, akkor fél-egy éven belül orosz állampolgárságot is kaphatnak, amire egyébként legalább öt évet kellene várniuk.

A rendkívül csábító ajánlathoz azonban valószínűleg nem teszik hozzá, hogy az újoncokat a kiképzést követően az ukrán frontra küldik, ahol igen magasak az oroszok veszteségei.

A vendégmunkások verbuválása azért vált fontossá, mert a moszkvai védelmi minisztérium teljesíteni akarja Vlagyimir Putyin azon elvárását, hogy legalább 400 ezer önkéntes harcoljon Ukrajnában.

Az orosz katonai vezetés mindent megtesz azért, hogy elkerüljön egy újabb mozgósítást, amely ismét komoly belső feszültségeket okozna az országban. Az előző, részleges mozgósítás miatt több mint kétszázezer katonaköteles férfi hagyta el Oroszországot.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×