eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Fegyir Sándor professzor a fronton
Nyitókép: karpataljalap.net

Magyar Nemzetet olvas az ukrán hadsereg közismert katonája

A Twitteren megjelent képen a kárpátaljai Fegyír Sándor látható, aki szinte a háború kitörése óta önkéntesként harcol az ukrán hadseregben.

A "lövészárok professzoraként" híressé vált Fegyír Sándor az ungvári egyetemen tanított a háború előtt. A filozófiai tudományok doktora az orosz invázió megindulása után nem sokkal önként jelentkezett az ukrán hadseregbe.

Több újságcikk is beszámolt már arról, hogy a professzor még a lövészárokban is folytatja az oktatást: két ütközet között mobiltelefonon keresztül tart előadásokat a diákjainak. Rajta kívül egyébként még sok kárpátaljai magyar harcol az oroszok ellen. Sajtóértesülések szerint a magyarok közül többen híradós katonaként szolgálnak, mert ha anyanyelvükön kommunikálnak, akkor azt az orosz lehallgatók kevésbé érthetik.

A Twitteren most megjelent képen Fegyír Sándor éppen a Magyar Nemzet március 23-i számát olvassa. A fotót nyilvánosságra hozó Nika Melkozerova ukrán újságíró, némi malíciával jegyezte meg, hogy a magyar kormány hivatalosan ugyan elzárkózik Ukrajna katonai támogatásától, ellenben a kárpátaljai magyarok közül mégis sokan fegyverrel harcolnak az orosz megszállók ellen. Jelezte, a fotót éppen ezért nem véletlenül választotta ki.

Fegyír professzor egyébként január 28-án, Facebook-bejegyzésében tette szóvá, hogy orosz ügynökök megpróbálják egymásnak ugrasztani a kárpátaljai magyarokat és ukránokat. Egyebek közt azt írta:

"A kárpátaljai magyarok Ukrajna tisztességes állampolgárai. Minden nemzetiségű kárpátaljai ezrek (köztük magyarok is) fegyvert fogtak és elindultak harcba - mert nem akarjuk azt, hogy az orosz megszállók Kárpátaljára is jöjjenek el és öljék a rokonainkat. Mindannyian emlékszünk, hogy mi volt a múlt században, emlékszünk a „málenkij robot” és az oroszok által szervezett magyarok koncentrációs táborokra."

Kolodko Mihály szobrász Ungváron egy mini szoborral tisztelgett a "lövészárok professzor" előtt.

Koldko Mihály, (Mihajlo Koldko) miniszobra Ungváron, Fegyír Sándorról. Forrás:Twitter/Ukrinform
Kolodko Mihály miniszobra Ungváron, Fegyír Sándorról. Forrás:Twitter/Ukrinform

A művésznek számos miniszobra található Budapest több pontján is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×