eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Cannes, 2017. május 20.Kendall Jenner amerikai manöken a Beats per Minute című film bemutatóján a 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. május 20-án. Az alkotás szerepel a május 28-ig tartó filmes seregszemle versenyprogramjában. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Elszabadul a pokol – Kihúzhatják a dugót a falból Cannes-ban, Monacóban és a Garroson is

A nyugdíjkorhatár emelése miatt felbőszült villamosenergia-ipari dolgozók szabotázsakciókra készülhetnek a leghíresebb franciaországi eseményeken, a Cannes-i Filmfesztiválon, a Párizsi Nyílt Teniszbajnokságon és az F1-es Monacói Nagydíjon is.

A tettek és a düh 100 napja - ezzel a sokat ígérő címmel hirdettek akciónapokat a Országos Bányászati és Energiaügyi Szövetség szervezet, a meglehetősen erős CGT szakszervezet egy szervezetének tagjai Franciaországban. A filmfesztivál mellett további kulturális, valamint sporteseményeket is sújthatják ennek keretében - írja a The Guardian.

Ezt a múlt héten jelentették be azt követően, hogy Emmanuel Macron francia elnök 100 napos programot hirdetett honfitársai életminőségének növelésére. Macron programját a nyugdíjkorhatár 64 évre emelése miatt három hónapja kitört tüntetéssorozaton tapasztalt elégedetlenség hívta életre.

"Macron 100 napot ígért a megbékélésre, mi 100 napot ígérünk neki a cselekvésre! Májusban tegyetek, amit akartok! A Cannes-i Filmfesztivál, a Monacói Nagydíj, a Francia Nyílt Teniszbajnokság, az avignoni fesztivál is elmaradhat. Nem adjuk fel!" - fogalmaz egyértelműen a szakszervezet.

Pénteki ülésüket követően azt is kilátásba helyezték, hogy a filmfesztivál áramellátását elvágják.

"Vitáink eredményeképpen határozott és egyhangú álláspont alakultak ki, amely arra szólít, hogy támadásba lendüljünk" - állítja a szervezet, amely szerint fantáziadús eszközök állnak rendelkezésükre.

Fabrice Coudour, a CGT Energia szakszervezet főtitkára szerint a cél nem az, hogy megakadályozzák az eseményeket, hanem hogy legyen platformjuk tiltakozni.

"Meg akarjuk mutatni, hogy nem gondoltuk meg magunkat, a düh még mindig jelen van, és ki akarjuk fejezni, ahol csak lehet. Hallatni akarjuk a hangunkat a médiában és nagy eseményeken... még a filmfesztiválon is. Vannak olyan hírességek, akik osztják az álláspontunkat" - mondta Coudour a BFM TV-nek.

A nyugdíjreform keretében 62-ről 64 évre emelik a nyugdíjkorhatárt, és nagyobb összegű befizetésekhez kötötték a teljes nyugdíj folyósítását.

Három hónapon át zajlottak a tiltakozások a tervezet ellen,

melyet márciusban Macron kormánya sürgősségi alkotmányos eszközzel vitt át a parlamenten, így a nemzetgyűlésben nem kellett arról szavazni.

Miután Franciaország legfelsőbb bírósága, az Alkotmánytanács jóváhagyta a népszerűtlen törvényt, az elnök figyelmen kívül hagyta a hatályba léptetés elhalasztására irányuló felhívásokat, és a törvény aláírásával tovább szította az amúgy is pattanásig feszült közhangulatot. Ennek enyhítésére ígérte meg, hogy július 14-ig olyan konkrét intézkedéseket hoz, melyek javítják a franciák egészségügyi, oktatási és munkaerő-piaci helyzetét. Franciaország több területét be is járta az ígérettel, de fogadtatása nem volt túl rózsás. A szakszervezetek május harmadikára a düh napját ígérik.

Az energiaügyi dolgozók nem csak fenyegetőznek: Montpellier repterét, valamint egy iskolát, melyet Macron meglátogatott, már elvágták korábban az áramszolgáltatástól. A Cannes-i Filmfesztivál szervezői nem reagáltak még a fenyegetésre.

Márciusban ugyanakkor 300 francia sztár, köztük Juliette Binoche, Laure Calamy, Jonathan Cohen, Michel Hazanavicius és Camille Cottin is nyílt levelet írtak alá a nyugdíjreform bevezetésének módját kritizálva, annak visszavonását kérve. A levél arra is felszólította az elnököt, hogy ne ossza meg még jobban a francia társadalmat.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×