eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
London, 2018. július 9.Dominic Raab, az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős brit minisztérium korábbi államtitkára elhagyja a brit kormányfői rezidenciát, a Downing Street 10-et, ahol Theresa May brit miniszterelnök kinevezte őt a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztérium (DExEU) élére 2018. július 9-én. Raab elődje, David Davis ugyanezen a napon jelentette be lemondását, indoklása szerint azért, mert a kormány Brexit-politikája miatt mind kevésbé látja valószínűnek a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtását. (MTI/AP/Matt Dunham)
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Lemondott a brit kormányfő helyettese

Ellene számos panasz érkezett a munkatársaival szembeni zaklató bánásmódja miatt.

Raab az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte Rishi Sunak miniszterelnök konzervatív párti kormányában.

Lemondásának közvetlen előzményeként vizsgálati jelentés készült azokról a régóta hallható vádakról, amelyek szerint Raab erőszakos, összeférhetetlen magatartást tanúsított kormányzati kollégáival szemben.

A jelentést csütörtökön kapta meg Rishi Sunak, és általános volt az a várakozás, hogy a kormányfő meneszti helyettesét, aki régi és szoros politikai szövetségese.

Dominic Raab azonban Sunak döntését megelőzve pénteken levélben tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy távozik kormányzati tisztségeiből.

Raab - aki korábban a Brexit-folyamat irányításáért felelős minisztérium élén állt, majd a külügyminiszteri tisztséget is betöltötte - Sunaknak írt levelében hangsúlyozta: az öthavi vizsgálat megállapításait összegző jelentés két eset kivételével az ellene felhozott vádak mindegyikét semmisnek nyilvánította, és a fennmaradó két panaszügyben tett elmarasztaló megállapítás is "elhibázott".

A konzervatív politikus ellen 24 egykori munkatársa részéről érkezett hivatalos panasz,

és a vizsgálat nyolc konkrét esetre terjedt ki.

Raab a magatartásával kapcsolatban megfogalmazott vádakról azt írta: a minisztereknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy "közvetlen felügyeletet gyakoroljanak" vezető beosztású munkatársaik felett a brit nép nevében folytatott kritikus jelentőségű tárgyalások során, másképp ugyanis elvész a miniszteri felelősségvállalás demokratikus és alkotmányos alapelve.

A volt miniszterelnök-helyettes szerint a minisztereknek lehetőséget kell adni arra is, hogy "kritikai visszajelzéseket" adjanak vezető beosztású munkatársaiknak a választók által elvárt színvonal biztosítása érdekében.

Raab szerint a vizsgálat veszélyes precedenst teremtett, mivel alacsonyra helyezte azt a küszöböt, amely felett már zaklatásnak lehet minősíteni a vezetői magatartást, és ez csak bátorítja azokat, akik hamis vádakat fogalmaznak meg a kabinettagokkal szemben.

A 49 esztendős Dominic Raab nem először lép ki önként a brit kormányból. Theresa May miniszterelnöksége idején, 2018 novemberében a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) éléről távozott azzal az indokkal, hogy nem tudja "jó lelkiismerettel" támogatni a Brexit feltételrendszeréről szóló, a kormány által akkoriban jóváhagyott megállapodás-tervezetet, elsősorban azért, mert véleménye szerint a tervezet Észak-Írországra vonatkozó szabályozási javaslatai veszélyeztetik az Egyesült Királyság integritását.

A Brexit-megállapodás Észak-Írországra vonatkozó előírásai - amelyek a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelem ellenőrzését írják elő az EU egységes belső piacának védelme érdekében - azóta is folyamatos és súlyos viták tárgyát képezik London és az észak-írországi koronahű protestáns pártok között.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×