eur:
395.32
usd:
368.31
bux:
71549.94
2024. július 2. kedd Ottó
Karl Nehammer új osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart Bécsben 2021. december 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/Lisa Leutner

Autós találkozó Bécsben: Brüsszelnek üzent a kancellár

Karl Nehammer az ausztriai gépkocsigyártás miatt aggódik, és kiáll a "zöld égésű" motorok használata mellett.

Az osztrák média szerint "autós csúcstalálkozót" szervezett hivatalában az osztrák kancellár. A meghívott vendégek a kancellári hivatalban nem saját autóikról cseréltek véleményt, hanem Karl Nehammer a gépkocsigyártás jövőjének jelentőségét kívánta hangsúlyozni.

Az osztrák kancellár által idézett kulcsszó a technológiai nyitottság volt. A kutatást és a fejlesztést finanszírozni kell – jelentette ki, és hozzátette, hogy ezzel kapcsolatban nyomást kíván gyakorolni Brüsszelre.

Az ORF közszolgálati rádió, illetve televízió szerint a rendkívüli csúcstalálkozón szó volt arról, hogy a korábbi európai bizottsági döntés szerint 2035-től már nem engedélyezik a benzinnel vagy dízel üzemanyaggal működő belső égésű motorok regisztrálását, és csak elektromos autókat állíthatnak forgalomba. Erről elvi egyezség született, de elsőként Németország szembeszállt ezzel. Berlin olyan kompromisszumot javasolt, amelynek lényege, hogy forgalomba hozhassanak belső égésű motorokkal készült autókat is, de csak akkor, ha kizárólag klímaszemleges e-üzemanyagokkal működnének.

Értesülések szerint az EU hajlik a kompromisszumra, és erről már előzetes megállapodás is született. Nehammer most megerősítette, hogy

Ausztria is a kompromisszum híve, és állás foglalt a megfogalmazása szerint a "zöld égésű" motorok használata mellett.

A kancellár szerint a csúcstalálkozó célja az volt, hogy megvitassák az osztrák autóipar jövőjét. Ezzel kapcsolatban állást foglalt a gondolkodás korlátozása ellen, hangsúlyozva, hogy hosszabb távon kell gondolkozni. A kancellár fontosnak nevezte, hogy az osztrák piacot vonzóvá tegyék az innováció, a kutatás és a termelés számára.

Mindez elősegítheti, hogy nagy ipari üzemek Ausztriában ruházzanak be – jelentette ki a kancellár. Utalt arra, hogy az osztrák autóipar nemcsak rendkívül jelentős értéket termel, hanem annak eredményességétől közvetve vagy közvetlenül 300 ezer munkahely sorsa függ.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyetlen eszköz maradt a szélsőjobb totális győzelmének elkerülésére – Macron csak rossz és még rosszabb lehetőségek közül választhat

Egyértelmű győzelmet aratott a nemzetgyűlési választások első fordulójában a Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés. Az összesen 577 választókörzetből 501-ben azonban második fordulót tartanak, és a második helyen végzett baloldali Új Népfront, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló Együtt nevű koalíció harmadik-negyedik helyen talpon maradt jelöltjei nagy számban lépnek vissza a Nemzeti Tömörüléssel szemben esélyesebb jelölt javára. A július 7-én esedékes második forduló nagy kérdése, sikerül-e a visszalépésekkel megakadályozni, hogy a Nemzeti Tömörülés megszerezze az abszolút többséget.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×