eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jakov Milatovic közgazdász, korábbi gazdaságfejlesztési miniszter, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje nyilatkozik a sajtó munkatársainak a felesége, Milena Milanovic társaságában, miután voksolt egy podgoricai szavazóhelyiségben 2023. április 2-án, a montenegrói elnökválasztás második fordulójának napján. Milatovic ellenfele Milo Djukanovic hivatalban levő államfő, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltje.
Nyitókép: Boris Pejovic

Elnökváltás jön Montenegróban

Jakov Milatovic vezet a választás második fordulójának előzetes eredményei szerint.

Jakov Milatovic közgazdász, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg a montenegrói elnökválasztás második fordulójában, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt – közölte a CeMI ellenőrző és kutatóközpont a nem hivatalos, előzetes eredményeket a szavazóurnák bezárását követően vasárnap.

A CeMI a választási megfigyelőik által vizsgált eredmények alapján közölte az eredményeit. A központ szerint az országos választási bizottság is hasonló végeredményeket fog közölni.

Jakov Milatovic volt 2020 és 2022 között a Zdravko Krivokapic vezette kormány gazdaságfejlesztési minisztere. A politikus népszerűsége részben annak köszönhető, hogy kormányzati szerepvállalása alatt 163-ról 270 euróra (62 101 forintról 102 867 forintra) emelte a minimális nyugdíjak összegét, a minimálbért pedig 250-ről 450 euróra (95 247 forintról 171 445 forintra).

Amennyiben a voksolás végeredménye megfelel majd az előrejelzésnek, a 37 éves Milatovic a 61 éves Milo Djukanovicot, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) jelöltjét győzte le, aki öt évvel ezelőtt már az elnökválasztás első fordulójában megszerezte a szavazatok több mint felét.

Milo Djukanovic 2006-ban függetlenítette Montenegrót Szerbiától, később pedig a Nyugat felé fordult, szakított Oroszországgal, elindította az európai uniós és NATO-csatlakozási tárgyalásokat. A balkáni ország 2017-ben a NATO tagja lett. Az utóbbi években azonban csökkent Djukanovic népszerűsége. A politikus 32 éve vezeti az országot, hat mandátumban miniszterelnökként, kétszer pedig köztársasági elnökként, bár háromszor is lemondott a kormányfői tisztségről, és ilyenkor két-két évre „visszavonult”.

Milo Djukanovic korábban bejelentette, hogy amennyiben elveszítené az elnökválasztást, akkor a június 11-i előre hozott parlamenti választáson ő lesz pártjának listavezetője, és feltételezhetően a miniszterelnök-jelöltje is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×