eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Manometer pressure gas line with valve
Nyitókép: zorandimzr/Getty Images

Új gázvezeték épül a szomszédunkban, Magyarország irányába

Megállapodást írtak alá az érdekelt romániai energiavállalatok csütörtökön a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelhető földgáz európai hasznosításához szükséges vezeték megépítéséről.

A több mint félmilliárd eurós beruházás révén a Fekete-tenger partján fekvő Tuzla és a román fővárostól 40 kilométernyire nyugatra lévő Podisor között épül majd meg a gázvezeték.

Podisor a romániai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott - részben már megvalósult - BRUA vezeték egyik kompresszor-állomása.

A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a nemzeti és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet

a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz román állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom.

A vezetéket a Transgaz román gázszállítási rendszerüzemeltető vállalat fogja megépíteni. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá ünnepélyes körülmények között a román kormány székházában.

A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciuca miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV-Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható.

Ciuca jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla-Podisor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még 4 milliárd eurónyi beruházásra van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×