eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A Biztonságosan át a télen című jelentéssel Olaf Scholz német kancellár, Robert Habeck gazdasági és Christian Lindner pénzügyminiszter (b-j) a berlini kancellári hivatalban 2022. október 10-én. A független gazdasági szakértői bizottság által készített jelentés az orosz gázszállítások csökkenésére és az energiaárak emelkedésére tekintettel fogalmaz meg ajánlásokat a tél átvészelésére.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Berobbant a gázvita a német koalícióban: befűtöttek Robert Habecknek

Belpolitikai vihart kavart a zöld párti gazdasági miniszter azzal a tervezetével, amely már 2024-től bevezetné az új gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalmát. Az ellenállás alig több mint huszonnégy óra alatt rendkívüli méreteket öltött.

Derült égből villámcsapásként szivárgott ki a zöld párti Robert Habeck gazdasági miniszter, egyben alkancellár tervezete arról, hogy az olaj- és gázfűtés száműzetésével nem várnak a koalíciós megállapodásban eredetileg előirányzott időpontig, azaz 2025-ig, hanem azt már egy évvel előbbre hozzák. Ráadásul a koalíció a későbbi átállást is fokozatosan tervezte, ezzel szemben Habeck javaslata 2024-től egy csapásra történő tiltást említ.

A kiszivárgott részletek szerint a kizárólag fosszilis energián, mindenekelőtt gázon és olajon alapuló fűtési rendszerek beépítése 2024-től nem engedélyezett, és csak olyan fűtést lehet felszerelni, amely legalább 65 százalékban megújuló energiából termel hőt.

"Alapjában ellenzünk mindenfajta tiltó szabályozást"

– fogalmazott a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív CDU elnöke. Friedrich Merz szerint pártja amellett van, hogy a magánháztartásokat a tiltás helyett ösztönzőkkel vegyék rá fűtési rendszereik klímabarát korszerűsítésére. A pártelnök különösen élesen bírálta a Zöldeket. Szerinte a párt korábbi arculatára emlékeztet azzal, hogy az embereknek állandóan és egyfajta gyámkodó szerepet vállalva igyekszik elmagyarázni, hogy mit tegyenek, illetve mit tehetnek.

A kisebbik konzervatív párt, a CSU politikusa arra szólította fel a kormánykoalíciót, hogy ne hagyja jóvá a gazdasági minisztérium tervezetét. Alexander Dobrindt szerint ezúttal is a Zöldek Pártjára jellemző tilalmi politikáról van szó. Ez pedig az emberekre szükségtelen terheket ró, és eltántorítja őket attól, hogy a klímavédelemben közreműködjenek – jelentette ki.

A CDU és a CSU közös parlamenti frakciójának vezetője, Thorsten Frei szerint

a tervezet leküzdhetetlen nehézségeket okoz a német állampolgároknak.

Az ellenzéki pártoknál is keményebben foglalt állást a tervezet ellen a kormánykoalíció legkisebb pártja, a szabad demokrata FDP. Christian Dürr frakcióvezető az ARD televíziónak nyilatkozva közölte, hogy pártja megakadályozza a gáz- és olajfűtési rendszerek tervezett tilalmát. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a kilátásba helyezett tilalommal az építési, illetve a bérleti költségek tovább emelkednének. A szabad demokrata politikus szerint a technológia fejlődésével arra kell törekedni, hogy a jövőben a klasszikus fűtési rendszerek is klímasemlegesen működhessenek.

Hasonlóan nyilatkozott az FDP lakáspolitikai szóvivője. Daniel Frost arra mutatott rá, hogy a gázfűtési rendszerek általános tilalma az emberek többségét súlyosan érintené, és rendkívüli pénzügyi terheket róna rájuk. A tilalmat ugyanakkor szükségtelennek nevezte, szerinte ugyanis a jövőben a gázinfrastruktúra is alkalmazható klímasemleges módon, a többi között hibrid fűtési rendszerek és hidrogén alkalmazásával. Dürr szerint az ilyen jellegű innovációk fékezése megengedhetetlen.

A tiltakozások ellenére a Zöldek Pártja kitart a tilalom mellett. A párt építés- és lakáspolitikai szóvivője szerint a gáz- és olajfűtési rendszerek telepítésének tilalma már elhatározott, arról koalíciós egyezség jött létre. A szóvivő ezzel a kijelentésével arra a megállapodásra utalt, amely szavai szerint a koalíciós pártok között 2022 márciusában jött létre. Ugyanakkor megerősítette, hogy a kormány "szociális támogatást" kíván nyújtani az új fűtési rendszerek használatához.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×