eur:
397.69
usd:
358.48
bux:
74129.58
2024. október 1. kedd Malvin
Rishi Sunak brit miniszterelnök (j) fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a windsori kastélyban 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Getty Images/Dan Kitwood

Brexit: megszületett a megállapodás

Rishi Sunak és Ursula von der Leyen Windsorban tárgyalt az észak-írországi protokollról.

Megszületett a megállapodás London és az Európai Unió (EU) között a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelmet szabályozó, rendkívül heves vitákat szító észak-írországi protokoll ügyében – közölte kormányforrások tájékoztatását idézve a BBC brit közszolgálati médiatársaság.

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán Windsorban tárgyalt a protokoll vitatott elemeiről. A Downing Street bejelentése szerint a két vezető később sajtótájékoztatón számol be a megállapodás részleteiről, este pedig Sunak a londoni alsóház képviselőit tájékoztatja az egyezségről.

A leghevesebb vita tárgya az, hogy a protokoll alapján Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon, amely a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont az eddigi protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kellett ellenőrzésnek alávetni észak-írországi kikötőkben, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az unió egységes belső piacára - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

A konzervatív párti brit kormány és az észak-írországi britpárti protestáns pártok azonban hosszú ideje követelték az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme Nagy-Britannia és Észak-Írország között, az Ír-tengeren hozott létre belső vámhatárt, és ez kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

A brit kormány és az Európai Unió (EU) hétfői megállapodásával megszűnt az áruforgalom elé emelt tengeri határ Nagy-Britannia és Észak-Írország között - mondta az Európai Bizottság elnökével tartott közös windsori sajtótájékoztatóján Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A brit kormányfő kijelentette: az unióval hétfőn elért megállapodás alapján

azok a Nagy-Britanniából szállított termékek, amelyek végcélja Észak-Írország, "zöld folyosón" léphetnek be északír területre, minden vámbürokrácia nélkül.

Az olyan termékek, amelyek átkerülhetnek Írországba, vagyis az EU területére, külön "piros folyosón" át léptethetők be Észak-Írországba.

A zöld folyosó létrehozása Sunak szerint azt jelenti, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi cégeknek - szupermarketeknek, éttermeknek -, valamint a nagykereskedőknek nem kell minden egyes kamionszállítmányhoz több száz igazoló dokumentumot kiállítaniuk.

A brit kormány hétfőn ismertetett tájékoztatója szerint a korábbi észak-írországi protokoll teljes körű alkalmazása 2021-ben több mint egymillió vámáru-nyilatkozat kitöltését tette szükségessé a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti kereskedelemben, és mindegyik nyilatkozat nyolcvan rubrikát tartalmazott, amelyekbe esetenként tíz számjegyű termékkódokat kellett beírni.

A kormányzati tájékoztató szerint a piros folyosóra azokat a termékeket kell irányítani, amelyek esetében a kereskedők a szállítmány elindításának idején nem teljesen bizonyosak abban, hogy az adott áruféle nem kerül át az EU piacára.

Azonban ók is vámköltség-visszatérítésre lesznek jogosultak, ha igazolni tudják, hogy az általuk szállított termék Észak-Írország területén maradt.

A brit miniszterelnöknek a megállapodást el kell fogadtatnia saját politikai hátországa, vagyis a kormányzó Konzervatív Párt EU-szkeptikus jobbszárnyával, valamint a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erővel, a radikálisan EU-szkeptikus irányvonalú Demokratikus Unionista Párttal (DUP).

A DUP a protokoll körüli vitás kérdések megoldatlanságára hivatkozva a tavaly májusi helyi választások óta nem hajlandó hozzájárulni a katolikus pártokkal közös új északír kormány megalakításához.

A 2022. május 5-én tartott észak-írországi parlamenti választáson a britellenes katolikus mozgalom legnagyobb pártja, a Sinn Féin eddig példátlan módon megszerezte a legtöbb képviselői mandátumot, és így a felekezetközi hatalommegosztáson alapuló belfasti kormánynak első ízben lehetett volna katolikus vezetője, ha ez a kormány megalakul.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×