eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Boris Pistorius újonnan kinevezett védelmi miniszter a berlini védelmi minisztérium előtt tartott beiktatási ünnepségen 2023. január 19-én. Pistorius elődje, Christine Lambrecht január 16-án jelentette be távozását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Német védelmi miniszter: általános hadkötelezettség nem, kötelező szolgálat igen

Boris Pistorius német védelmi miniszter a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését nem támogatja, ellenben szerinte szükség lenne egyfajta kötelező szolgálatra akár a polgári védelem, akár a mentő- vagy épp a tűzoltószolgálat, de akár a Bundeswehr kötelékében is.

Boris Pistorius nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a társadalomnak szüksége van az aktív fiatalokra. Szerinte az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell helyezni arra, hogy őket is bevonják a nemzeti feladatok megoldásába. A korábbi alsó-szászországi szociáldemokrata belügyminiszter azt azonban leszögezte, hogy az általános hadkötelezettség újbóli bevezetését nem támogatja.

A kötelező katonai szolgálatot 2011-ben függesztették fel Németországban az akkori védelmi miniszter, a konzervatív, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter rendeletére. Ez a gyakorlatban a katonai és a polgári szolgálat eltörlését jelentette. Azóta több alkalommal is elhangzottak követelések a hadkötelezettség újbóli bevezetésére, az egy éve tartó ukrajnai orosz háború kapcsán ugyanakkor ezek a korábbiaknál is hangosabbá váltak.

Ezzel szemben az elmúlt időszakban vetődött fel az az elképzelés, hogy kötelező katonai szolgálat helyett egyfajta,

meghatározott időre szóló kötelező szolgálatot kellene bevezetni,

amelynek elsődleges célja – különös tekintettel az esetleges szükséghelyzetekre – a lakosság támogatása lenne. Ez történhetne akár a hadsereg, akár a katasztrófavédelem, akár a mentőszolgálat, vagy épp a tűzoltóság kötelékében.

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt határozottan támogatná, mert az általános kötelező szolgálat segíthetne az társadalmi összetartás erősítésében, abban, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, illetve az illetékes állami szervezetekhez.

A védelmi miniszter úgy vélekedett, hogy a védelmi készültség, a polgári védelem, továbbá a katasztrófaelhárítás egyformán fontos. Szerinte azonban a két utóbbit túl sokáig nem vették számításba, egyikre sem fordítottak kellő figyelmet. Hiányzott a pénz a katasztrófavédelemre, a szükséges járművekre, illetve felszerelésekre – tette hozzá.

A miniszter nyilatkozatára érdemben egyelőre nem reagáltak.

Az igazsághoz hozzátartozik azonban, hogy Pistorius számíthat egy illusztris támogatóra, mégpedig az államfő személyében. A közelmúltban ugyanis hasonló felvetéssel állt elő Frank-Walter Steinmeier, aki kimagaslóan Németország legnépszerűbb politikusa.

A védelmi miniszter ugyanakkor az interjúban hű maradt önmagához, és leszögezte, hogy a Bundeswehrt erősíteni kell. Pistorius szerint biztosítani kell a hadsereg teljes védelmi képességét, másrészt támogatni kell egy olyan megtámadott országot, amilyen Ukrajna. Ez jelenti most a legnagyobb kihívást – szögezte le.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×