eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének politikai programját ismertető sajtótájékoztatón a prágai Hrzan-palotában 2022. június 15-én. Csehország 2022. július 1-től tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A felirat jelentése: Európa mint feladat.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Túlélte az ellenzéki akciót a cseh kormány

Nem sikerült megbuktatni a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép ötpárti koalíciós kormányt.

Az ellenzéki ANO mozgalom kedden benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a teremben jelenlévő 183 képviselőből csak 81 támogatta, míg 102-en ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez eleve kizárt volt, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 72 képviselője van.

Petr Fiala miniszterelnök és több miniszter is a kétnapos, összesen mintegy

25 órás vitában

azt mondták, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom elnökének Andrej Babisnak az államfőválasztási kampányát kívánták támogatni. Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője ezt határozottan tagadta. Schillerová kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen tevékenységével, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

Andrej Babis volt miniszterelnök nem vett részt a vitában, s előzetes bejelentése ellenére a szavazáson sem jelent meg. Babis bejutott az államfőválasztás január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulójába, ahol Petr Pavel, nyugalmazott tábornok az ellenfele. Az ellenzéki politikus távolmaradását azzal magyarázta, hogy nem akarta kampánycélokra kihasználni a bizalmatlansági indítvány vitáját, amivel a kormánykoalíció vádolta.

A Fiala-kormány ellen ez volt a második, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben szintén sikertelenül végződött.

A cseh kormányok ellen eddig összesen 17 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában - az első cseh európai uniós elnökség idején - így buktatták meg a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kabinetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×