eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Szombat éjfélkor fontos változás lesz Horvátországban

Tavaly már majdnem annyi magyar turista utazott Horvátországba, mint a Covid-járvány előtti időszakban – mondta el az InfoRádióban a Horvát Idegenforgalmi Hivatal főmunkatársa.

"Tavaly 602 ezer magyar turista látogatott el Horvátországba, és hárommillió vendégéjszakát töltött ott. Ez 2021-hez képest 31 százalékkal több vendéget és 21 százalékkal több vendégéjszakát jelent. Ez a 2019-es adatok 93 százaléka" – mondta Horváth Mira, a Horvát Idegenforgalmi Hivatal főmunkatársa.

A magyarok a legtöbb turistaéjszakát Tengermelléken, Isztria, Split és Dalmácia területén töltötték el. A legkedveltebb település Crikvenica volt, a második helyen Vir, a harmadikon pedig Rovinj végzett.

Horváth Mira szerint 2023-nak két szenzációja van Horvátországban: egyik a schengeni övezethez való csatlakozás, a másik pedig az euró bevezetése.

A schengeni csatlakozás turisztikai forgalomra gyakorolt hatása csak pozitív lehet, főként az innen érkező vendégek számára. Az idei év első napjaiban nagy volt a forgalom, emiatt nagy növekedésre számítanak.

Horváth Mira elmondta: a Gorican–Zágráb–Rijeka állami autópályán lévő nemzetközi közúti határátkelő mindig is nagy forgalmat generált, így a horvátok csatlakozása a schengeni övezethez nagy könnyebbség lesz a magyaroknak. Emellett az euró bevezetése is újdonság, amire sokat vártak a magyarok. Január 14-én éjfélig lehet még kunával fizetni Horvátországban, de azután teljesen át fognak állni az eurós fizetésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×