eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Eduard Heger szlovák miniszterelnök távozik az ülésteremből, miután kormánya megbukott az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson.
Nyitókép: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák

Kollai István: a szlovák kormány bukását mediatizált viták okozták

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint a kisebbségi kormányzásban lévő szlovák kormány bukása várható volt. 

Mint korábban az Infostart írta, Szlovákiában csütörtökön megbukott a szeptember óta kisebbségben kormányzó Eduard Heger vezette kormány.

Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfoRádiónak elmondta: a kormány bukásához egy régóta fennálló konfliktus vezetett két kormányzó erő között, melyek már egy évtizede vitatkoznak egymással: a liberális Szabadság és Szolidaritás párt (SaS), az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártok. Mindkét pártformációt meglehetősen öntörvényű, "elszabadult hajóágyúk" vezetik, a vitájuk régmúltra visszavezethető.

Kollai István szerint a kormány bukását nem egy konkrét ügy okozta, hanem személyes ellentétek, konfliktusok, és abból felfújt mediatizált viták.

Szlovákiában a demokrácia megítélésének rosszat tettek a viták, mert kifárasztotta az embereket, mint egy "szappanopera".

A legvalószínűbb megoldás az elemző szerint nem a szakértői kormány alakítása lesz, mert ehhez "elfogyott az energia" a pártok részéről. Késő tavasszal viszont előrehozott választás várható. Arra nincs esély, hogy egy előrehozott választás megtartása után valaki egyedül alakítson kormányt, mert a szlovák választási rendszer ezt nem preferálja, és nincs ilyen kiemelkedő erő.

Robert Fico korábbi miniszterelnök által vezetett Smer párt továbbra is erős, de belőlük kiváltak a reformpopulisták, akik szintén rendkívül erősek. Ők ketten valakivel együtt tudnának kormányzó erőt alkotni. Velük sokan lennének koalícióban, ezért az a legvalószínűbb, hogy ők alakítanak kormányt.

A menetrend úgy alakul, hogy a köztársasági elnök felkéri a pártokat tárgyalásokra, és aztán kiírja az előrehozott választást. A választásokig még sok tárgyalás és vita lesz, ami még "tovább fogja fárasztani az embereket" Kollai István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×