eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash

Elon Musk a lekapcsolt fiókokról: vissza az egész!

A Twitter visszaállította azoknak az újságíróknak a fiókjait, akiket pénteken tiltottak le a platformról a közösségi szabályok állítólagos megszegése miatt.

Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa szavazást hirdetett oldalán, melyben arról kérdezte a felhasználókat, hogy hét napon belül vagy azonnal állítsa-e vissza a felfüggesztett újságírók fiókjait. A válaszadók 58,7 százaléka az azonnali helyreállítás mellett tette le voksát, magyar idő szerint szombat reggel pedig ismét elérhetőek voltak az újságírók oldalai.

A Twitter csütörtökön tiltotta le több ismert újságíró fiókját is, akik nemrég Elon Musk repülőútjairól, valamint a Twitter felvásárlása után a cégnél uralkodó állapotokról posztoltak. Egy nappal korábban a Twitter felfüggesztette az "elonjet" nevű fiókot, amely a Twittert is birtokló milliárdos magánrepülőgépét követte, nyilvánosan elérhető adatok alapján, valós időben.

Musk szerint az, hogy az újságírók követték a repülőgép tartózkodási helyét, a személyes adatok megosztását tiltó szabályokba ütközött. Mint írta, egy felhasználó tartózkodásának valós idejű követése fizikai biztonsági veszélyforrás lehet, ezért mindenki, aki ilyen tevékenységet folytat a Twitteren, a fiókja felfüggesztésére számíthat.

A immáron helyreállított felhasználók között van a The Washington Post riportere, Drew Harwell, Aaron Rupar független újságíró, de a CNN riportere, Donie O'Sullivan és Matt Binder, a Mashable portál újságírója is.

Nem ez az első alkalom, hogy Musk a felhasználók ítéletére bízza a döntést: novemberben szavazásra bocsátotta Donald Trump volt amerikai elnök 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsát, ezt követően pedig egy másik szavazás eredményéhez híven teljes "amnesztiát" hirdetett a korábban letiltott felhasználók körében.

Az újságírók felfüggesztésére reagálva a CNN amerikai hírcsatorna közölte, hogy magyarázatot vár a történtekre, s ennek alapján újraértékeli kapcsolatait a Twitterrel. A német külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartotta az újságírók fiókjainak kezelését. Bejegyzésében leszögezte: "a sajtószabadságot nem lehet szeszélyből ki- és bekapcsolni".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×