eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Az Adria kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Drasztikus horvát olajügyi lépés miatt fordul a magyar kormány az EU-hoz

Budapest értékelése szerint Zágráb visszaél monopol helyzetével.

Horvátország a két és félszeresére emeli 2023-tól az Adria-kőolajvezeték tranzitdíját, ám a magyar kormány szerint mindez visszaélés a horvátok monopol helyzetével – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában az atv.hu cikke szerint.

A magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgeti a horvát lépés miatt.

A politikus rámutatott, hogy abszolút másokra vagyunk ráutalva az energiaszállítások tekintetében, hiszen nem termelünk ki jelentős mennyiségű földgázt, kőolajat. Alapvetően 80-90 százalékban importra szorulunk, ezért számunkra a külvilággal való együttműködés az energiaszállítás szempontjából kritikus fontosságú.

Márpedig ha a Barátság kőolajvezetéket az Ukrajnában zajló háborúban esetleg kiiktatják, akkor egyetlen importútvonalunk marad, ez az Adria-kőolajvezeték, ami Horvátországból érkezik Magyarországra.

Már ismert és sokat tárgyalt probléma az, hogy az Adria kőolajvezeték kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák, illetve a cseh fogyasztás együttvéve. Emellé jönne a jelentős horvát áremelés 2023-tól. Szijjártó Péter jelezte: ez egy európai probléma, amit fel fog vetni a megfelelő uniós fórumokon. Például hétfőn, amikor ismételten összeülnek Brüsszelben az energetikai kérdésekért felelős miniszterek, hogy a gázársapka bevezetésének részleteiről tárgyaljanak.

Szerinte az EB-nek rá kell szorítania a horvátokat a kapacitásbővítésre, és európai szinten kell elutasítani, hogy a háborús helyzettel visszaélve ilyen áremelést eszközöljenek a horvátok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×