eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára (j) és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a KKP  20. kongresszusának záróülésén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2022. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hao

Az oroszok miatt főhet Kína feje

A kínai miniszterelnök megjegyzései azt sugallták, hogy Pekingnek kellemetlen Oroszország közelmúltbeli nukleáris retorikája.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint Li Ko-csiang kínai miniszterelnök nemrégiben felelőtlennek nevezte a nukleáris fenyegetőzést, és „meglehetősen részletesen beszélt Peking Ukrajnával kapcsolatos politikájáról” is – írja a Sky News, amit a Hvg.hu szemlézett.

Ismeretes, Kína ugyan stratégiai partnere Oroszországnak, de elhatárolódott Moszkva egyes retorikai megnyilvánulásaitól. Vlagyimir Putyin ugyanis, miután Ukrajna négy régióját illegálisan annektálta, bejelentette, hogy kész minden szükséges eszközt – beleértve a nukleáris fegyvereket is – bevetni az orosz területek védelmében.

A névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint Pekinget láthatóan kellemetlenül érintették az oroszok részéről érkezett fenyegetőzések, továbbá némileg zavarban is lehet a kínai vezetés az oroszokat Ukrajnában ért katonai kudarcok miatt.

Mindez azért is jöhet rosszul Pekingnek, mert éppen hétfőn találkozik a G20 keretében Joe Biden amerikai elnök kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel és bár csodát senki sem vár az egyeztetéstől, lévén, hogy az az amerikai–kínai kapcsolatok egy rég nem látott mélypontján történik meg, egy Ukrajnában sikereket arató orosz hadsereg szépen demonstrálhatná a Washington nevével fémjelzett egypólusú világrend végét, amiből Kína is profitálna – teszi hozzá a brit televíziós hírcsatorna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×