eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
ISTANBUL, TURKEY - AUGUST 18: Piles of grain are seen on board the Osprey S vessel anchored in the Marmara sea during an inspection by representatives working with the joint inspection team  on August 18, 2022 in Istanbul, Turkey. The Osprey S left the Ukrainian port of Chornomorsk on the 16th of August carrying 11,500 tons of grain destined for Turkey. Under the terms of last months Black Sea Grain Initiative, which paved the way for Ukraine to safely ship grain from three key ports, vessels must be inspected by a team of officials from Turkey, Ukraine, Russia and the United Nations. (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nyitókép: Chris McGrath

Az ukrajnai gabonaegyezmény meghosszabbításán dolgoznak a törökök

Törökország a november 19-én lejáró isztambuli gabonaegyezmény meghosszabbítására összpontosít - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalának kommunikációs igazgatósága, miután a török államfő Isztambulban fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői július végén írták alá a háború sújtotta Ukrajna gabonakivitelére vonatkozó megállapodást. A globális élelmezésbiztonságot szavatoló dokumentumcsomag augusztus 1-jén lépett hatályba.

Moszkva a múlt hét végén felfüggesztette az egyezményben való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

Szerdán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a megállapodás végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

Jens Stoltenberg péntek este hivatalos Twitter-fiókján is megköszönte Erdogannak - mint fogalmazott - az egyezmény folytatásának biztosításában betöltött létfontosságú szerepét.

Ankara tájékoztatása szerint Erdogan és Stoltenberg találkozóján szó volt még az orosz-ukrán háborúról, Törökország és Görögország kapcsolatáról, valamint Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról.

Törökország aggályosnak találja Svédország és Finnország terrorizmus elleni harcát és kéréseket intézett hozzájuk ez ügyben. Erdogan a témában a pénteki beszélgetés során leszögezte: Svédország és Finnország NATO-csatlakozási folyamatának sebességét és lezárásának idejét az Ankara, Stockholm és Helsinki között júniusban létrejött háromoldalú memorandummal kapcsolatos svéd és finn lépések határozzák meg.

A NATO-főtitkár szerint a két várományos ország teljesítette a török kéréseket, és a teljes jogú NATO-tagságuk mihamarabbi megadását sürgeti.

Stoltenberg csütörtökön Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tárgyalt Isztambulban. Közös sajtótájékoztatójukon többször hangoztatta erre vonatkozó álláspontját. Nagyon fontos, hogy ebben a nehéz időben lezárjuk Svédország és Finnország csatlakozását - nyomatékosította.

Ankara azzal vádolja Stockholmot és Helsinkit, hogy a török vezetés által terroristáknak tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). A PKK-t az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek nyilvánította.

Cavusoglu ugyanakkor azt nehezményezte, hogy - szerinte - Svédország és Finnország még nem hajtotta végre a memorandum minden pontját teljesen. Ankara konkrét lépéseket szeretne látni - mondta a török diplomácia vezetője.

Stoltenberg csütörtökön érkezett Törökországba, ahol háromnapos hivatalos látogatást tesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×