eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak új brit miniszterelnök a parlamentbe indul a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félórájára a londoni kormányfői rezidenciáról 2022. október 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Gálik Zoltán: Rishi Sunak hiába a „mentsvár”, a toryk nagyon sértődöttek

Nagy költekezéssel járó adócsökkentési programja vezetett Lizz Truss miniszterelnök bukásához – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: a font árfolyama elszállt, a jelzálogpiac bedőlt, a teljes gazdasági összeomlást a brit jegybank beavatkozása tudta csak megakadályozni. A műsorban arról is szó esett, hogy a Konzervatív Párt utolsó mentsváraként tekintenek Rishi Sunakra. Az új brit miniszterelnök nincs könnyű helyzetben, gazdaságpolitikájának legfőbb elemei a következő két hétben fognak kiderülni.

44 nap alatt olyan történt Liz Trussal, ami az Egyesült Királyság történetében nagyon rég nem fordult elő – kezdte Gálik Zoltán. Felidézte, a korábbi miniszterelnök egy nagy gazdasági világválság közepén egy olyan gazdasági programot hirdetett meg, ami még nagyobb bajba sodorta az országot, és talán évtizedek óta nem látott problémákkal súlyosbította azt a gazdaságot, ami egyébként is a brexit, a Covid és nem utolsó sorban a mostani energiaválság következményei miatt már egyébként is elég nagy bajban volt.

Liz Truss ugyanis egy olyan adócsökkentési programot hirdetett meg nyáron, amikor a miniszterelnöki székre pályázott – éppen a mostani miniszterelnökkel, Rishi Sunakkal szemben –, ami az adócsökkentésre, illetve a felső tízezer adóterheinek a mérséklésére alapozott. Nagyon gyorsan kiderült viszont, hogy ez a jelenlegi gazdasági helyzetben nem nyeri el a piacok bizalmát, hiszen nagyon nagy állami költekezéssel járt volna, és egyszerűen nem voltak meg a fedezetei azoknak a költekezéseknek, amit bejelentett ebben „a kis költségvetési programban”, ahogy ezt az Egyesült Királyságban nevezték – tette hozzá a Corvinus docense.

Végül a program hatására gyakorlatilag napok alatt összeomlott a törékeny helyzetben lévő brit gazdaság, ami épp az energia-, a szociális-, illetve a megélhetési válság terheit nyögte. Ahogy a piacok nem díjazták ezt, azonnal elszállt a font árfolyama. A kamatfelárak pedig – amelyekel refinanszírozni tudja az adósságot a brit állam – nagyon gyorsan olyan magasságokba emelkedtek, ami már szinte tarthatatlan volt, majd pedig a jelzálogpiac is bedőlt.

Ennek következményeképpen a brit jegybanknak be kellett avatkoznia, vagyis ezt a nagyon rosszul elsült fiskális politikát monetáris eszközökkel kellett stabilizálnia – magyarázta a szakértő. „Hihetetlen mennyiségű összeget, 65 milliárd fontot öntött néhány nap alatt a jegybank a gazdaságra, hogy stabilizálja a font árfolyamát, azért, hogy egyáltalán visszaszerezze a piac bizalmát. Ez a program még továbbra is folytatódni fog” – fogalmazott.

Gálik Zoltán hozzátette: gyorsan tarthatatlanná vált az a helyzet, hogy az emberek költségeivel párhuzamosan a különböző jelzáloghitelek költségei is megnőttek. Végül egy új pénzügyminiszternek kellett helyretennie az ígéreteket. Az új pénzügyminiszter pedig napok alatt teljesen szembement a Liz Truss által meghirdetett – a választási győzelméhez vezető – programmal, aminek következtében a miniszterelnök gyakorlatilag elvesztette a legitimációját, és ez végül a lemondásához vezetett.

Az új miniszterelnök sincs könnyű helyzetben

Az InfoRádió Aréna című műsorában arról is szó esett, mi lehet az új miniszterelnök, Rishi Sunak infláció elleni receptje. Gálik Zoltán szerint a legfőbb probléma, hogy az infláció letörésére irányuló munka több tényezőből áll a mostani helyzetben.

Egyrészt a rettentő mód elszállt energiaárak miatt ársapkát vezetnének be, 2500 fontban maximalizálva azt az összeget, amit egy háztartásnak energiára kellene kifizetnie. Mindez a korábbi kormányfő szerint egyelőre korlátlan lenne, de áprilisban felülvizsgálnák. Ha pedig akkor megint elszabadulnának az árak, akkor az inflációval megint probléma lenne – mutatott rá az egyetemi docens.

A másik probléma a mezőgazdasági termékek, az élelmiszerek és az alapanyagok ára, ami szintén nagyon „csúnyán elment” az elmúlt fél évben. Vagyis Nagy-Britannia is hasonló problémákkal küszködik, mint Magyarország, köszönhetően egyrészt az éghajlatváltozásnak, a szárazságnak, az ukrajnai helyzetnek a gabonapiacon, illetve az afrikai országok problémáinak, amelyek az onnan történő áruellátást érintik – mondta Gálik Zoltán. Ezekre nincs közvetlen hatással Nagy-Britannia sem, ami miatt most nagyon nehéz a megfelelő gazdaságpolitikát kialakítani. Mint mondta, ennek pontos brit elemeit az elkövetkezendő két hétben látjuk majd.

Mindeközben Rishi Sunaknak meglehetősen korlátozott lehet a mozgástere, tekintve, hogy Boris Johnson kormányának egykori pénzügyminisztereként részben az ő tevékenységének is az eredménye a mostani gazdasági helyzet.

A jelenlegi miniszterelnök mindemellett egy nagyon sértődött Konzervatív Pártot tudhat maga mögött, hiszen sokan úgy vélik, hogy pénzügyminiszteri távozása vezetett Boris Johnson későbbi lemondásához, amit nem felejtenek el neki. Ugyanakkor a Konzervatív Párt utolsó mentsváraként is tekintenek Rishi Sunakra, aki ha nincs, előre hozott választások lennének az Egyesült Királyságban, és biztosan a Munkáspárt kerülne hatalomra – tette hozzá Gálik Zoltán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×