eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Deutsch Tamás üzent a Budapestre érkező uniós bizottságnak

Az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottságának (CULT) tervezett budapesti látogatási programja semmibe veszi a kiegyensúlyozottság és sokszínűség legelemibb elvárásait is - jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője az érintett szakbizottság elnökéhez, Sabine Verheyenhez írt levelében.

A november 2-4. között tervezett budapesti látogatás kapcsán Deutsch Tamás azt írta: az EP-misszió végleges programjának összeállítása egyoldalúra sikeredett annak ellenére, hogy Bocskor Andrea (Fidesz) és más jobboldali képviselők számos intézményt és személyt is a delegáció figyelmébe ajánlottak.

A Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője sajnálatosnak és érthetetlennek nevezte, hogy a szakbizottság ezeket a javaslatokat szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta. Szavai szerint ennek következtében olyan kiegyensúlyozatlan látogatási program valósulhat meg, amelyben "ordító aránytalanság" figyelhető meg a kormányzattal kritikus, ellenzéki, baloldali, illetve liberális politikai szereplők, aktivisták, intézmények, újságírók és civil szervezetek javára.

"Mint több korábbi európai parlamenti tényfeltáró küldöttség tagja, meggyőződésem, hogy egy EP-szakbizottság küldöttsége csak akkor töltheti be a tényfeltáró szerepét, ha a látogatása során a misszió által érintett kérdéseket több oldalról is megvizsgálja és a látogatás programját a lehető legkiegyensúlyozottabban állítja össze" - fogalmazott Deutsch.

Az a tény, hogy a mintegy kéttucatnyi, "harcosan kormányellenes", baloldali és liberális politikus, civil aktivista, újságíró és a kulturális ágazatban dolgozó személy mellett a látogatás során csupán néhány kormányzati szereplővel folyik egyeztetés, teljesen figyelmen kívül hagyva a magyar kulturális-, média- és civilvilág jobboldali, polgári, nemzeti, konzervatív és kereszténydemokrata irányzatainak és műhelyeinek képviselőit, nem adhat hiteles, objektív és teljes képet a valóságról - emelte ki.

Az EP-képviselő aláhúzta: a szélsőségesen egyoldalú program alapján kizárólag egy politikailag és ideológiailag elfogult jelentés állítható majd össze. A látogatási program összeállításának mikéntje megerősíti a gyanút, hogy nem egyszerűen az elvárható körültekintés hiányával, hanem tudatos politikai szándékkal magyarázható a program kiegyensúlyozatlansága - írta.

Deutsch Tamás a szakbizottság elnökének címzett levelét eljuttatta az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának is, akinek jelezte, hogy véleménye szerint a kulturális és oktatási bizottság novemberi budapesti programja kiegyensúlyozatlan és elfogult.

"Meggyőződésem, hogy a pártatlanság és a pluralizmus sérthetetlen alapelvek, amelyeket az EP szerveinek minden körülmények között be kell tartaniuk, és hogy az európai parlamenti tényfeltáró küldöttségek munkáját semmilyen politikai csoportnak nem szabad eszközzé tennie és kisajátítania" - fogalmazott levelében Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×