eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben

A NASA megvalósította Nemere István ötletét

Majdnem negyven évvel ezelőtt jelent meg Nemere István tudományos-fantasztikus könyve, amelynek ötletét most az amerikaiak is használták.

Nemere István tudományos-fantasztikus regénye, a Játszma tízmilliárdért 36 évvel ezelőtt jelent meg.

A könyv alapötlete: egy pusztító meteor száguld a Föld felé. A tudósok elhatározzák, hogy egy kisebb égitestet "löknek" az útjába, hogy azzal ütközve a meteor letérjen pályájáról, tízmilliárd embert és a civilizációt megmentve ezzel. A regény a mindenre elszánt űrhajósok kalandjairól szól.

Pár héttel ezelőtt a NASA és tudósai megtették ugyanezt. A mostani kísérletben nem egy pusztító jellegű meteort térítettek el, de megteremtették ennek lehetőségét. Kimozdítottak pályájáról egy kisebb égitestet, amivel sikeresen modellezték azt a feltételezett helyzetet, amit alkalmazhatnánk, ha egy felénk tartó objektum vagy aszteroida veszélyeztetné a földi létet. Ezzel valóra vált az, amit Nemere István egy fantasztikus regényben, 1986-ban megjósolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×