eur:
393.03
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A boxing match between the European Union and Poland
Nyitókép: Zerbor/Getty Images

Lengyelország ázsiai hitelekkel pótolná a befagyott uniós forrásokat

A lengyel miniszterelnök-helyettes közölte ezt, primitív zsarolásnak nevezve az uniós pénzek visszatartását.

A Piotr Glinski-vel készült interjút a g7.hu ismerteti. A portál megírja, hogy Lengyelországnak 36 milliárd euró – 24 milliárd vissza nem térítendő támogatás és 12 milliárd kedvezményes hitel – járna az uniós helyreállítási alapból (RRF). Az EU azonban Magyarországhoz hasonlóan visszatartja a fizetést a jogállamisággal kapcsolatos problémák miatt.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen szerint hiába módosítottak a lengyelek az unió által bírált igazságügyi reformon, további változtatásokra lenne szükség.

Azonban Mateusz Morawiecki miniszerelnök a múlt héten kijelentette, hogy nem hajlandóak többet tenni a helyreállítási alap megszerzéséért.

A kormányfő helyettese, Glinski az idézett interjúban azt hangoztatta, hogy a pénzek visszatartásával az unió a jobboldali kormány leváltását akarja elérni. Megerősítette a kormány korábbi bejelentését, hogy elkezdik az uniótól várt pénzt költeni fejlesztésekre. Ha pedig mégsem érkezik meg a pénz, akkor máshonnan fognak hitelt szerezni - talán Ázsiából -tette hozzá.

Lengyelország mellett Magyarország az egyetlen ország, amelynek jogállamisági problémákra hivatkozva nem fizették ki eddig a helyreállítási pénzeket. Az ügyben a legfrissebb hír, hogy a Reuters szerint a 2021-2027-es időszakra járó teljes magyarországi felzárkóztatási keret akár 70 százalékát, közel 16 milliárd eurót is visszatarthat a Bizottság a helyreállítási pénzek mellett - írja a g7.hu

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×