eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
David Cameron leköszönő brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart a brit kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejáratában Londonban 2016. július 13-án, mielőtt elhagynák az épületet. Ezen a napon Theresa May belügyminiszter átveszi a kormányfői tisztséget Camerontól, és ezzel az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke lesz. Cameron azt követően mond le, hogy a brit EU-tagságról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Már David Cameronnal gyakorolta III. Károly az audienciákat

A volt brit miniszterelnök a CBS-nek adott interjújában arról beszélt, hogyan készült az akkor még walesi herceg a trón átvételére – és hogy miért fontos az uralkodó még akkor is, ha szerepe csak ceremoniális.

II. Erzsébet uralkodása alatt 15 különböző miniszterelnöke volt az országnak: közülük az utolsót, Liz Trusst egyik utolsó hivatalos cselekedeteként fogadta két nappal halála előtt. David Cameron is a tizenötök egyike volt: ebben a minőségében hetente vett részt privát audiencián a királynővel.

Nemcsak vele találkozott ugyanakkor rendszeresen a királyi család tagjai közül: a CBS News-nak adott interjúban arról beszélt, hogy 2010-2016 között rendszeresen tartottak próbaaudienciákat az akkor walesi herceggel, Károllyal is.

"Tudta, hogy az édesanyja nem él örökké. Igaz, hogy nekünk, 1952 után születetteknek folyamatosan ott volt a királynő az életében, és most úgy érezzük, elvesztettük a stabil pontot,

ő viszont azt is tudta, hogy egyszer át fogja venni tőle szerepét.

Sokat gondolkodott ezen és minden részét a lehető legjobban akarta csinálni" – fogalmazott David Cameron.

Arról is kérdezték az egykori miniszterelnököt, hogy milyen jellegű hatalma van a valóságban a brit uralkodónak: erre úgy válaszolt, főként ceremoniális, de ezzel együtt sem lebecsülendő.

"Alkotmányos monarchiában élünk, a demokrácia sikert és stabilitást ad nekünk. A politikusok megvívhatják a csatáikat, de van egy figura, aki egyesít mindannyiunkat. Ismerve azt, ahogy II. Erzsébet dolgozott, bizton állíthatom, hogy

a világ legjobb közszolgája és diplomatája volt egyben.

Gondoljon arra, hogy a második világháború után ismét közel hozta egymáshoz Nagy-Britanniát és Németországot. Segített abban, hogy Dél-Afrika megtisztuljon a rasszizmustól. És amikor én miniszterelnök voltam, elment Írországba, és úgy gyógyított be sok sebet, ahogyan arra csak ő volt képes" – sorolta.

Erzsébet még 32 ország uralkodójaként lépett trónra, fia már csak 15 ország szimbolikus feje. Cameron szerint ezeknek az államoknak is át kell most gondolniuk, hogy szeretnék-e egy politikán felül álló uralkodó egyesítő figurájának pozitív hatását tovább élvezni.

A királynőre emlékezve David Cameron azt is elárulta, hogy II. Erzsébet humora nagyon jó volt, és fenomenálisan vezetett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×