eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Alpinisták egy 80 x 80 méteres, nemzeti színű zászlót függesztettek ki a Saentis-hegy oldalára a svájci Alpokban 2020. július 31-én. Svájcban augusztus 1-je a svájci Államszövetség megalapításának ünnepe.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexandra Wey

Svájc kacsingat a NATO és az EU felé is

Persze maradna független, de...

Svájc szorosabb védelmi együttműködést szeretne kiépíteni az Európai Unióval és a NATO-val amellett, hogy közben megőrzi hagyományos semlegességét még azután is, hogy nem messze tőle, Ukrajnában háború folyik - jelentette be szerdán az alpesi ország vezetése.

A berni kabinet által jóváhagyott, védelmi politikai irányelveket összegző dokumentum ezenfelül Svájc saját fegyveres erőinek megerősítését szorgalmazza.

"A jelentés összegzése szerint Svájc érdekét szolgálja, hogy biztonsági és védelmi politikájában a korábbinál határozottabb legyen a nemzetközi együttműködés, miközben megtartja semlegességét" - közölte a svájci kormány, utalva arra, hogy szerinte bővíteni kellene az európai katonai összefogást az EU és a NATO révén.

Az elképzelések szerint ez több közös hadgyakorlatot jelentene, a katonai együttműködés kibővítését, ideértve a meglévő Partnerség a Békéért programot a NATO-val, illetve a csatlakozást az EU gyorsreagálású - mentő és evakuációs műveletekhez használt - alakulataihoz.

Hírügynökségek megjegyezték, hogy a kapcsolatok szorosabbra fűzése egy katonai szövetséggel szakítást jelentene a gondosan ápolt svájci semlegesség hagyományával, ami viszont támogatói szerint segített az alpesi államnak békésen fejlődni és fenntartani különleges közvetítői szerepét még a hidegháború idején is. Az ukrajnai hadművelet mindemellett rávilágított a hibrid hadviselés, a félretájékoztatási kampányok, a kibertámadások, a fedett műveletek, sőt a fegyveres konfliktusok veszélyeire.

Svédország és Finnország májusban nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-nak. A skandináv országok az ukrajnai háború megindulását követően vizsgálták felül hagyományos semlegességüket a megváltozott biztonsági környezetre hivatkozva. Svájc azonban még messze van ettől a lépéstől.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×