eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Teljes önellátásra buzdítják egymást az angliai szerzetesek

A több száz éves múlttal rendelkező Szent Mária apátság apácái megújuló energiaforrások használatával és fenntartható gazdálkodással igyekeznek példát mutatni.

A több száz éves múlttal rendelkező Szent Mária apátság apácái megújuló energiaforrások használatával és fenntartható gazdálkodással igyekeznek önellátóvá válni a fűtés és az élelmiszertermelés terén - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség.

A Szent Mária apátság apácái más vallási közösségeket is erre buzdítanak.

Amellett, hogy 2016-ban napelemeket helyeztek el a kolostor tetejére, a rend tagjai 200 hektáron termesztenek zöldségeket és gyümölcsöket, valamint 27 hektáron ültettek japánfüvet. Az elefántfű néven is ismert virágosnádból készült brikettekkel az olajfűtést váltották ki, a melegvizet pedig napelemekkel állítják elő.

"Vallási közösségként példát kell mutatnunk. A föld ajándékként adatott az emberiségnek" - mondta el a 78 éves Lily Scullion nővér.

Az apátsági birtok, amely részben a XVII. századig visszanyúló történelemmel rendelkezik,

alma, búza és zöldségek termesztésével is foglalkozik, emellett szarvasmarhákat és birkákat is gondoznak.

Az üvegházakkal kiegészülve mindezek segítségével a rend mind a 29 tagja önfenntartó kolostor létrehozásán dolgozik. Öt hektárt vadonélő állatok számára különítettek el, a szennyvíz tisztításához pedig nádültetvényeket használnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×