eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Az ukrajnai háború 200 milliárd eurójába kerül a német gazdaságnak

A rohamosan növekvő energiaárak nemcsak a háztartásokat sújtják, hanem a vállalatokat is Németországban. A kis- és középvállalkozások szövetségének (BVMW) felmérése szerint többen közülük már a túlélésért küzdenek. Egy másik felmérés szerint a növekvő infláció egyre inkább felemészti az emberek megtakarításait.

A szövetség által végzett felmérésből kitűnt, hogy a megkérdezett vállalkozások 42 százaléka szerint az energiaárak robbanása működésüket, illetve már létüket fenyegeti. A Funke médiacsoport által ismertetett adatok szerint összesen 72 százalékukat sújtják a jelenlegi energiaárak.

A berlini székhelyű Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) elnöke, Marcel Fratscher szerint a német gazdaság éveken keresztül megérzi majd a háború következményeit.

Ez a háború már eddig is hatalmas károkat okozott a gazdaságnak. Az év elején a szakemberek még azt jövendölték, hogy a bruttó hazai termék (GDP) növekedése idén 4,5 százalékos lehet, most viszont a legjobb esetben is 1,5 százalékos növekedést jósolnak. És mindez csak az idei esztendőre vonatkozik – vélekedett az intézet vezetője, aki szerint a konjunktúra évekre visszaesik.

Ez a tendencia az elkövetkező két-három évben folytatódik, addig mindenképp, amíg Németország függ az orosz gáztól – hangoztatta Fratscher, azt jósolva, hogy a visszaesés legalább 2025-ig eltart. Ez egyben azt jelenti, hogy az elkövetkező három évben becslések szerint a bruttó hazai termék 4-5 százalékának elvesztésébe kerül majd.

Euróban számolva ez 150-200 milliárddal kisebb gazdasági teljesítmény.

A DIW elnöke szerint egyvalami azonban más lesz, mint a korábbi válságok idején. Úgy vélekedett, hogy szokatlan méretű recesszióval kell számolni, a magánfogyasztás és ezzel együtt az emberek ugyancsak szokatlanul nagy hányadának életszínvonala jelentősen visszaesik. A munkanélküliség növekedésével azonban nem kell számolni. A munkaerőpiacon a nagyobb problémákat mindenekelőtt a számottevő szakemberhiány fékezi, a vállalatok már most mintegy kétmillió szabad állással rendelkeznek.

A recesszió első számú okát a magas energiaárak jelentik. Emiatt a vállalatok kevesebbet ruháznak be, és visszaesik a fogyasztás. A magánfogyasztási kiadások már most jelentős mértékben csökkentek – mutatott rá az elnök, aki külön problémának nevezte azt, hogy a recesszió mindenekelőtt a kis jövedelműeket sújtja. Megítélése szerint az inflációt ők háromszor-négyszer annyira megérzik, mint a magas jövedelemmel rendelkezők. Az előbbiek vásárlóerejének csökkenése jóval nagyobb méretű, részükről súlyos megszorításokra lesz szükség. Miközben ők alkotják azt a réteget, amelyik többnyire semmilyen megtakarítással nem rendelkezik.

A müncheni szákhelyű Ifo Gazdaságkutató Intézet ezzel egyidőben arra mutatott rá, hogy a németek – a koronavírus-járvány idején összegyűjtött – megtakarításait a növekvő infláció jelentős mértékben felemésztheti. A kialakult helyzetet tovább súlyosbíthatja, hogy őszre még magasabb inflációs ráta várható, különös tekintettel arra, hogy a különböző állami kedvezmények hatálya lejár.

Az intézet elemezte a magánháztartások bankszámlamérlegeit. Ebből az tűnt ki, hogy az emberek banki megtakarításai 2020 második negyedéve és 2021 első negyedéve között jelentősen megnövekedtek. A járvány előtti átlagos megtakarítási hajlandósághoz viszonyítva az említett időpontban

a számlákon a szokásosnál mintegy 70 milliárd euróval több pénz parkolt.

Ennek elsődleges okát az utazások, a vendéglői látogatások, illetve más szabadidős tevékenységek korlátozása jelentette.

Ugyanezek a mérlegek viszont most azt mutatják, hogy a múlt év vége, de különösen tavasz, illetve a háború kitörése óta az emberek megtakarítása jelentős mértékben megcsappant. A növekvő infláció ezt a tendenciát csak tovább erősítheti.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×