eur:
392.36
usd:
362.49
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Archív kép a Fukusima Daiicsi atomerőműről Okumamacsiban. A 2011. március 11-i, a Richter-skála szerinti 8,9-es erősségű földrengésben megsérült erőműben felrobbant a hűtési folyamatban használt hidrogén március 12-én, és emiatt megolvadhatnak a fűtőrudak. Ez szakemberek szerint nem okoz katasztrófát.
Nyitókép: MTI/EPA/Tokiói Villamos Művek

Atomenergia: Japán is csapásváltásra készül

Japán feladhatja eddigi politikáját, miszerint az országban nem épülnek új nukleáris reaktorblokkok, és újabb atomerőművek építésére szánhatja el magát, hogy szén-dioxid-kibocsátását korlátozza, s biztosítsa az ország energiaellátását – jelentette a Kyodo japán hírügynökség az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.

A Kyodo úgy tudja, hogy a terv a jelenlegi atomerőművek élettartamának meghosszabbítását is tartalmazza, és hivatalosan szerdán jelentik be egy, az ipar átalakításáról és a karbonsemlegességről szóló konferencián.

Japán a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után döntött úgy, hogy 40 évben határozza meg a nukleáris erőművek maximális élettartamát, de ez 20 évvel meghosszabbítható, ha az erőművek biztonsági rendszereit korszerűsítik, és a hosszabbítást jóváhagyja a szabályozó hatóság. Az atomenergia-hivatal 17 erőmű ellenőrzését már végre is hajtotta, melyek közül 10 már újra is indult. A Fukui prefektúrában található mihamai erőmű hármas blokkja lett tavaly nyáron az ország első olyan reaktora, mely több mint 40 éve üzemel.

A japán kormány tervei szerint 2030-ra az ország energiatermelésének 20-22 százaléka származik majd atomerőművekből. A fukusimai szerencsétlenség előtt ez majdnem a 30 százalékot is elérte, de a tragédiát követően az ország összes atomerőművét leállították. Jelenleg 33 működőképes atomerőmű található az országban.

Korábban Németország is az atomenergia felszámolása mellett döntött, de az utóbbi időben egyre hevesebb vita bontakozik ki a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×