eur:
395.35
usd:
368.37
bux:
71809.38
2024. július 2. kedd Ottó
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 indonéziai külügyminiszteri találkozóján a Bali szigetén fekvő Nusa Duában 2022. július 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool/Willy Kurniawan

Orosz módi - Egy gyilkost két ártatlanért

Az ukrajnai háború miatt rendkívül feszültté vált orosz-amerikai kapcsolatokban már az is jó hírnek számított, hogy a két ország külügyminisztere hosszú idő óta először telefonbeszélgetést folytatott egymással. Antony Blinken állítólag igyekezett nyomást gyakorolni Szergej Lavrovra, hogy fogadja el az Oroszországban fogva tartott két amerikai szabadon engedésére vonatkozó ajánlatát. Moszkva hírek szerint egy hírhedt gyilkos elengedését követeli, aki ráadásul Németországban tartanak fogva.

Az amerikai diplomácia vezetője a napokban maga számolt be arról, hogy az Egyesült Államok ajánlatot tett Oroszországnak a kémkedésért börtönbe zárt Paul Whelan volt tengerészgyalogos és a kábítószervádakkal őrizetbe vett Brittney Griner kosárlabdázó hazahozatala érdekében.

Antony Blinken azt nem közölte, hogy Washington cserébe kit ajánlott fel. De hírek szerint az Egyesült Államok cserébe hajlandó az illegális fegyverkereskedelemért elítélt orosz Viktor Butot átadni.

Orosz részről egyelőre semmifajta hivatalos reagálás nem érkezett, az ARD német közszolgálati televízió szerint azonban Butról szó sincs.

Az ARD a CNN amerikai hírtelevízió értesülésére hivatkozva számolt be arról, hogy Moszkva az orosz nemzetbiztonsági szolgálat (FSZB) egy Berlinben elkövetett gyilkosság miatt életfogytiglani börtönre ítélt tisztjének szabadon bocsátását követelte.

Vagyim Kraszikov hírhedten kegyetlen gyilkosságát 2019 augusztusában, a német főváros Tiergarten nevű negyedében, az orosz kormányzati szervek megbízásából hajtotta végre.

Az áldozat egy csecsen nemzetiségű, grúz állampolgárságú férfi volt, aki 2016 vége óta menedékkérőként élt Németországban.

Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban állítólag a szeparatisták oldalán, Oroszország ellen harcolt, és Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban egy sajtótájékoztatón banditának” valamint gyilkosnak nevezte.

Kraszikov kétszer közvetlen közelről egy hangtompítós pisztollyal rálőtt, majd amikor áldozata már a földön hevert, még egyszer tarkón lőtte.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Adrienne Watson viszont azt mondta, hogy komolytalan ajánlat két törvénytelenül bebörtönzött amerikai állampolgárt egy harmadok ország börtönében fogva tartott orosz gyilkosra cserélni.

"Valójában mindez nem más, mint Oroszország agyafúrt kísérlete az Egyesült Államok ajánlatának megkerülésére" - fogalmazott a szóvivő.

Az ARD szerint Németország a leghatározottabban elutasította a szóban forgó orosz ajánlatot.

A televíziónak nyilatkozó Roderich Kiesewetter, a konzervatív CDU parlamenti képviselője úgy vélte: ez csak azt bizonyítja, hogy Oroszországnak csekély érdeke fűződik a komoly tárgyalásokhoz.

"Németországnak jól működő jogrendszere van, és ilyen fajta kupeckedésre nem vagyunk hajlandók" - nyilatkozta egy másik berlini parlamenti képviselő. A Zöld párti Robert Wagener szerint Oroszországnak különleges érdeke fűződik a Németországban csak "tiergarteni gyilkosként" emlegetett Kraszikov szabadon bocsátásához, ezért minden bizonnyal folytatja zsarolási kísérleteit.

A képviselő nem zárta ki, hogy emiatt az Oroszországban tartózkodó német állampolgárok is az orosz állami önkény áldozataivá válhatnak.

Szavai szerint ez történt a két, jogtalanul bebörtönzött amerikai állampolgár esetében is.

Ennek kapcsán mindkét parlamenti képviselő óvott az Oroszországba történő utazásoktól.

Fennáll annak veszélye, hogy őrizetbe veszik, és minden alap nélkül vagy átlátszó ürüggyel bebörtönözik a német polgárokat - fogalmaztak a berlini képviselők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×